Sunday, April 14, 2013

Tofu Shake


W tej wersji mogę pochłaniać tofu litrami :) .... Aż się sama zdziwiłam, że to takie dobre wyszło .... niesamowicie treściwy shake, gęsty i kremowy, dzięki czemu idealny na lekkie śniadania. Ja dodałam mango, ale tak naprawdę możecie dodać inne ulubione przez siebie owoce. 


Składniki:
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • ok. 100 g tofu miękkiego (silken)
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Można dodać więcej miodu jeżeli ktoś woli słodszy shake.

Wednesday, April 10, 2013

Tort Malibu


Zrobiło się wiosennie  ..... w mojej kuchni też :) Wypróbowałam w końcu od dawna upatrzony torcik malibu ze strony Kwestia Smaku.
Szczerze to chyba nie powinien nazywać się Malibu, bo smak malibu był delikatnie wyczuwalny, aczkolwiek całość wyszła super .... następnym razem dodam likieru kokosowego, rum jednak jest zbyt rzadki. To jeden z tych mniej ciężkich tortów - delikatny biszkopt, kremowa masa ..... a jak dla mnie najlepszy był po 3-4 dniach. Zdjęcie nie jest z tych najlepszych, ale zaufajcie mi ..... warto!

Składniki:
  • 7 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 l śmietanki kremówki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100 ml malibu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • świeże truskawki

Wykonanie:

Z pierwszych pięciu składników przygotowujemy biszkopt: odddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno i dodawać po łyżce cukier, na samym końcu dodawać po jednym żółtku oraz wymieszane i przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w prostokątnej tortownicy (21x26) w temp. 180C przez 35-40 minut.
Kolejne cztery składniki to nasz krem, ja podane składniki podzieliłam na pół, gdyż mikser opierał się ubijać taką porcję śmietanki. Tak więc potrzebujemy do przełożenia 2 porcje kremu plus na wierzch. Po przekrojeniu biszkoptu na 3 części przygotowujemy pierwszą porcję kremu : kremówkę  wlać do pojemnika, wsypać cukier i ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie gorącej wody i lekko przestygłą dodać do ubitej masy, wlać malibu i ubijać jeszcze chwilę. Masą przekładamy biszkopt ( jak nam zostanie odstawiamy na wierzch) i przykładamy drugim blatem. Przygotowujemy drugą porcję kremu w taki sam sposób i przekładamy, przykładamy ostatnim blatem. Wierzch  dekorujemy pzostałym kremem, posypujemy wiórkami kokosowymi i zdobimy truskawkami lub wiśniami koktajlowymi.


Friday, April 5, 2013

Sałatka Chrzanowa z Kurczakiem


Tą sałatkę przygotowałam na Wielkanoc i była pyszna, dlatego dzielę się przepisem dalej. A pochodzi z blogu Pasja Smaku. Polecam wszystkim ..... nie na diecie ;)

Składniki:

  •  3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 300 g sera żółtego
  • puszka kukurydzy
  • słoik marynowanej cebulki
  • 5 jajek
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • 8 łyżeczek majonezu
  • 4 łyżeczki jogurtu greckiego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi z kurczaka posolić, popieprzyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie lub oleju na rumiano. 
Do dużej miski zetrzeć na tarce ser żółty, dodać kolejno odcedzoną kukurydzę, marynowaną cebulkę, ostudzonego kurczaka. Jajka ugotować i pokroić w kostkę - dodać na samym końcu.
Chrzan połączyć z majonezem, jogurtem, doprawić solą i pieprzem i zalać sałatkę. Proporcje chrzanu, jogurtu i majonezu oczywiście dobierzcie wg własnego gustu. Wymieszać wszystko i dodać posiekany szczypiorek w dowolnej ilości. Smacznego !




Monday, April 1, 2013

Spaghetti z Szałwią i Bułką Tartą


Przepis znalazłam w jednej z tych książek z szybkimi przepisami. Zaintrygowało mnie połączenie makaronu z bułką tartą ... tak więc, długo nie czekałam .... taraaa. Chyba domyślacie się mojej opinii :)

Składniki:
  • 300 g makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki świeżej szałwi
  • 1- 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Zagotować wodę na makaron i w międzyczasie można przygotować resztę przepisu tj. podgrzać masło z łyżką oliwy w szerokiej patelni , wycisnąć czosnek na patelnię, dodać grubo posiekaną szałwię - gotować ok. 2 minut i następnie dodać szklankę bułki tartej i podsmażać ok. 3-5 minut aż będzie ona chrupka i złocista.
Nie zapomnijcie wrzcucić makaronu do gotującej się wody i przygotujcie go al dente. Odcedzony makaron należy dodać do zawartości patelni  i wymieszać, aż bułka oblepi nasze spaghetti. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać więcej oliwy. Makaron smakuje bezbłędnie z jajkiem w koszulce ....  z gotowanymi brokułami ..... lub posypany parmezanem. Ja osobiście polecam wersję z jajkiem.