Monday, June 30, 2014

Pulpety Drobiowe z Sosie Szpinakowo-Śmietanowym

Gotowane mięso pulpecików jest świetną alternatywą do wszelakich smażonych dań. Zdrowe  i smaczne. Z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem będzie dobrym pomysłem na lżejszy obiad. Użyłam w tym daniu mąki bezglutenowej, co wpływa na dodatkowe walory zdrowotne dla organizmu.
Ostatnio tyle chodziły mi po głowie gotowane pulpeciki, że zamierzam jeszcze zrobić jakąś inną ich wersję. 


Składniki (ok.20 pulpecików):

  • ok.1 kg mięsa drobiowego mielonego ( u mnie kurczak i indyk po połowie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Mięso, koperek, jajko i suszoną cebulę łączymy razem dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy małe kuleczki z mięsa.
W dużym rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią pulpeciki, gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, chwilę podduszamy aż zwiędnie. Podlewamy wodą i śmietanką, gotujemy ok. 3 minut, doprawiamy solą i białym pieprzem. Kiedy sos przestygnie, wlewamy całość do blendera i miksujemy aż szpinak się rozdrobni. Ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy puleciki, podgrzewamy, zagęszczamy mąką i zagotowujemy.



No comments:

Post a Comment