Wednesday, November 7, 2012

Karmelowy Deser Mrożony


Wypatrzyłam to cudo w gazecie ...od razu przykuło moją uwagę, prostota a zarazem "elegancja" na talerzu .... to lubię.
Deser może wydaje się czasochłonny, ale tak naprawdę jest bardzo prosty, tani i PYSZNY. Jedyne co, to trzeba dobrze zaplanować jego przygotowywanie, ponieważ schładzanie i zamrażanie "konsumuje" najwięcej czasu. Ale jest tego wart ... wierzcie mi. Słodycz karmelu i delikatny budyń ... cóż więcej chcieć :).
 
Składniki (7 porcji):
  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 laski wanilli
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, wrzucić laskę wanilli uprzednio przepołowioną, a nasionka wyskrobane .... oczywiście do garnka :) Zagotować wszystko razem, po czym przykryć pokrywką i zdjąć z gazu.
Dużą miskę napełnić kostkami lodu i zimną wodą - odstawić. W średniej misce natomiast zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę i dodać odrobinę soli. Następnie dodać miksturę z mlekiem (wyjąwszy wcześniej laskę wanilli) powoli wlewając. Miskę wstawić do lodowej kąpieli  na jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
 
Karmel
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki  + 3 łyżki wody
W rondelku wymieszać cukier z 1/4 szklanki wody i zagotować, gotować na średnim ogniu ok.15 minut aż cukier się skarmelizuje. W momencie kiedy zacznie się tworzyć karmel, dodać jeszcze 3 łyżki wody i poczekać aż się rozpuści. Powstały karmel wlewać na spód małych naczynek do zapiekania (tzw. ramekin) i odstawić do wystygnięcia na jakieś 15 minut. Po czym napełnić ostudzoną masą jajeczną aż po brzegi.

Potrzebna nam będzie brytfanka do zapiekania, którą należy napełnić gorącą wodą i wstawić do niej wypełnione masą naczynka tak, aby woda sięgała ich połowy. Tak przygotowane, można przykryć folią i wstawić do piekarnika na 45 minut. Masa powinna mieć konsystencję stałą, ale może lekko być "chwiejna" w środku. Po 45 minutach folię zdjąć, ale pozwolić deserowi ostygnąć w piekarniku w wodzie conajmniej 30 minut.
Każdy ramekin owinąć w folię plastikową i wsadzić do lodówki na conajmniej 6 godzin lub całą noc, po czym wstawić do zamrażarki na minimum 4 godziny lub całą noc. Przed podaniem należy wyjąć deserki 30 minut wcześniej i przełożyć na talerzyk delikatnie obkrawając nożem brzegi. Lub jeśc prosto z naczynka - obie wersje dopuszczalne :).
W zamrażarce można  trzymać ten deser nawet do 7 dni.

 
 
 
 
 

3 comments: