Tuesday, November 27, 2012

Naleśniki z Żurawiną i Migdałami

Żurawinowa inspiracja, czyli słodkie echo po amerykańskim Św. Dziękczynienia. W tym roku pieczenie indyka pozostawiłam restauracji, a z żurawiny w sklepach została tylko ta suszona ... stąd też moja dzisiejsza propozycja... słodkie i kremowe naleśniki.

Składniki (ok.10 naleśników):
  • 1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1 1/2 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka do dekoracji
  • olej do smażenia

Wykonanie:
 
Cztery pierwsze składniki zmiksować ze sobą na jednolitą masę naleśnikową i na samym końcu dodać posiekaną drobno żurawinę i płatki migdałowe w całości. Z powstałej masy smażyć naleśniki na kilku łyżkach oleju.

Nadzienie
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • kilka łyżek miodu
Mascarpone wymieszać z cukrem. Każdy usmażony naleśnik posmarować cienko miodem, nałożyć na to łyżkę masy z mascarpone i zwinąć w dowolny sposób. Podawać posypane cukrem pudrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi lub z bitą śmietaną.
 

2 comments:

  1. Typowo jesienne aromaty i smaki. Te naleśniki muszą być przepyszne :)

    ReplyDelete