Thursday, December 6, 2012

Hiszpańska Tortilla z Chipsami Jalapeno


Fast-foodowa wersja tortilli ....chipsy zamiast surowych ziemniaków  !!! Mnie najbardziej przypadł wierzch tortilli z chrupiącą skórką i wystającymi chipsami. Jako że chipsy i szynka same w sobie są dosć słone, nie dodawałam już soli, ale dla niektórych może być ciut niedosolone.

Składniki (3-4 porcje):
  • 8 jaj
  • 200 g chipsów o smaku jalapeno
  • 200 g szynki
  • oliwa
  • 3 zielone cebulki
  • żeliwna patelnia !

Wykonanie:

Włączyć funkcję opiekania czy grilla w piekarniku. 
Rozgrzać patelnię z oliwą i wrzucić na nią pokrojoną w drobną kostkę szynkę i 2 cebulki zielone, podsmażyć kilka minut. W międzyczasie roztrzepać jajka i wrzucić do nich chipsy. Zawartość patelni zalać masą jajeczną i na średnim ogniu trzymać patelnię ok. 8-10 minut aż spód i boki będą gotowe.
Kiedy spód i boki będą zrobione, pozostaje nam tylko zapiec wszystko w piekarniku aż góra będzie gotowa, co zajmie ok. 5 minut. Wierzch tortilli powinien być lekko złotawy i mieć stałą konsystencję. Tej tortilli nie trzeba już przewracać na drugą stronę , co jest dużym plusem :)
Przed podaniem posypać pozostałą cebulką.
Smacznego !

2 comments:

  1. Ale pysznie wygląda! Bardzo ciekawy przepis, ale czy można go robic tylko na żeliwnej patelni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj ! Można użyć innej patelni też, tylko takiej którą można włożyć do piekarnika ...

      Delete