Życie na emigracji odcina nas od wielu rodzimych smaków i "przysmaków" :). Pomysł zrodził się głównie za sprawą mojego mężą, który wręćz ubóstwia krakowskie obwarzanki, więc trzeba było coś poradzić i zadowolić podniebienie męża...bo do Krakowa to teochę daleko. I nawet nie sądziłam, że niespodzianka tak mi się uda ...pomimo kulfoniastych kształtów, spałaszowaliśmy wszytkie za jednym zamachem, a wspomnienia naszego ukochanego Krakowa odżyły na nowo.
Przepis znalazłam na krakowskim portalu Weekend w Krakowie, i smakują bezbłędnie...chrupiąca skórka, mięciutki środek.
- 50 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka + 1 jajko do glazury
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki (ok.4 szklanek)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- posypka (mak, sezam, gruboziarnista sól)
Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i 1/3 szklanką ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie należy roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą i przesiać.
Kiedy drożdże będą gotowe, można przystąpić do dalszego procesu: jajka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru na puszystą masę. Dodać przesianą makę, zaczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka (tj. 2/3 szklanki, chociaż musicie to kontrolować , bo u mnie wystarczyła 1/3), a na końcu kiedy ciasto już będzie wstępnie wyrobione dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto odstawić na 1-1 1/2h w ciepłe miejsce.
Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rolować je na cienkie wałeczki, po czym przeciąć na pół i splatać jak warkocz - końce zlepić tak aby powstał okrągły obwarzanek.
Zagotować dużą ilość wody z 2 łyżkami cukru i wrzucać kolejno obwarzanki na jakieś 2 minuty, po czym wyjąć, odsączyć i układać na natłuszczonej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionym dodatkiem (mak, sezam, gruboziarnista sól). Wszystkie razem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C (375F) około 30 minut.
Zdecydowałam zamieścić również mój przepis na www.comfortfood.pl, bo dla mnie to są smaki bliskie sercu, które zawsze działają jak balsam :)
Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rolować je na cienkie wałeczki, po czym przeciąć na pół i splatać jak warkocz - końce zlepić tak aby powstał okrągły obwarzanek.
Zagotować dużą ilość wody z 2 łyżkami cukru i wrzucać kolejno obwarzanki na jakieś 2 minuty, po czym wyjąć, odsączyć i układać na natłuszczonej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionym dodatkiem (mak, sezam, gruboziarnista sól). Wszystkie razem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C (375F) około 30 minut.
A ja właśnie wczoraj pałaszowałam oryginalne obwarzanki z Krakowa.... :) Chociaż te też wyglądają super, ale dla mnie ostatnio hitem są obwarzanki z serem:)
ReplyDeletepozostaje nic innego, jak spróbować i takiej wersji z serem :)
DeleteSuper! Niedawno byłam w Krakowie i bardzo mi zasmakowały, ostatnio szukałam przepisu! :))
ReplyDeletenam smakowały, mam nadzieję, że i tobie zasmakują, a robi się je dość prosto
DeleteI etap konkursu "Comfort food - jedzenie na pocieszenie" PizzaPortal.pl i Duszlak.pl został rozstrzygnięty!
ReplyDeleteWybraliśmy 20 najlepszych wpisów, które przeszły do II-go etapu, wśród nich znalazł się również Pani blog! Gratulujemy!!!
Jednocześnie zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu, które trwa do 30 września (włącznie) na stronie blogu comfortfood.pl - http://www.comfortfood.pl/category/konkurs/ Wpis z największą ilością popularnych "like-ów" otrzyma atrakcyjną nagrodę główną - smartfon Sony Xperia J.
Great post thanks
ReplyDeletefear of god
ReplyDeleteyeezy shoes
yeezy boost 700
a bathing ape
alexander mcqueen shoes
off white shoes
kobe byrant shoes
supreme
fear of god outlet
hermes handbags
off white
ReplyDeletegiannis shoes
bape
golden goose
kyrie irving shoes
golden goose
supreme
fear of god outlet
ggdb outlet
kyrie irving shoes