Sunday, September 15, 2013

Obwarzanki Krakowskie

Życie na emigracji odcina nas od wielu rodzimych smaków i "przysmaków" :). Pomysł zrodził się głównie za sprawą mojego mężą, który wręćz ubóstwia krakowskie obwarzanki, więc trzeba było coś poradzić i zadowolić podniebienie męża...bo do Krakowa to teochę daleko. I nawet nie sądziłam, że niespodzianka tak mi się uda ...pomimo kulfoniastych kształtów, spałaszowaliśmy wszytkie za jednym zamachem, a wspomnienia naszego ukochanego Krakowa odżyły na nowo.
Przepis znalazłam na krakowskim portalu Weekend w Krakowie, i smakują bezbłędnie...chrupiąca skórka, mięciutki środek. 

Składniki (8 obwarzanków):
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka + 1 jajko do glazury
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki (ok.4 szklanek)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • posypka (mak, sezam, gruboziarnista sól)

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i 1/3 szklanką ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie należy roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą i przesiać.
Kiedy drożdże będą gotowe, można przystąpić do dalszego procesu: jajka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru na puszystą masę. Dodać przesianą makę, zaczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka (tj. 2/3 szklanki, chociaż musicie to kontrolować , bo u mnie wystarczyła 1/3), a na końcu kiedy ciasto już będzie wstępnie wyrobione dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto odstawić na 1-1 1/2h w ciepłe miejsce.
Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rolować je na cienkie wałeczki, po czym przeciąć na pół i splatać jak warkocz - końce zlepić tak aby powstał okrągły obwarzanek.
Zagotować dużą ilość wody z 2 łyżkami cukru i wrzucać kolejno obwarzanki na jakieś 2 minuty, po czym wyjąć, odsączyć i układać na natłuszczonej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionym dodatkiem (mak, sezam, gruboziarnista sól). Wszystkie razem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C (375F) około 30 minut.


Zdecydowałam zamieścić również mój przepis na www.comfortfood.pl, bo dla mnie to są smaki bliskie sercu, które zawsze działają jak balsam :)

5 comments:

  1. A ja właśnie wczoraj pałaszowałam oryginalne obwarzanki z Krakowa.... :) Chociaż te też wyglądają super, ale dla mnie ostatnio hitem są obwarzanki z serem:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pozostaje nic innego, jak spróbować i takiej wersji z serem :)

      Delete
  2. Super! Niedawno byłam w Krakowie i bardzo mi zasmakowały, ostatnio szukałam przepisu! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. nam smakowały, mam nadzieję, że i tobie zasmakują, a robi się je dość prosto

      Delete
  3. I etap konkursu "Comfort food - jedzenie na pocieszenie" PizzaPortal.pl i Duszlak.pl został rozstrzygnięty!

    Wybraliśmy 20 najlepszych wpisów, które przeszły do II-go etapu, wśród nich znalazł się również Pani blog! Gratulujemy!!!

    Jednocześnie zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu, które trwa do 30 września (włącznie) na stronie blogu comfortfood.pl - http://www.comfortfood.pl/category/konkurs/ Wpis z największą ilością popularnych "like-ów" otrzyma atrakcyjną nagrodę główną - smartfon Sony Xperia J.

    ReplyDelete