Tuesday, September 3, 2013

Mocha Semifreddo

Semifreddo czyli pół-zamrożony jest rodzajem deseru lodowego. Jest to popularny deser we Włoszech, a mój przepis pochodzi z książki Giady de Laurentis "Giada's Family Dinners" z niewielkimi modyfikacjami.
Jak dla mnie, jest to bardziej wykwintna wersja lodów... konsystencja deseru jest kremowa i puszysta, przez co nadaje się on od razu do spożycia. Ciasteczka amaretti   i espresso to doskonałe połączenie, i od razu wiemy, że to musi być włoski deser :)

Składniki (ok.6 porcji):

  • 1 opakowanie ciastek amaretti (200g)
  • 2 łyżki wina Marsala
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 8 żółtek
  • 1/3 szklanki espresso
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • folia plastikowa
  • olej 

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku i razem z ciastkami przełożyć do blendera i razem z winem Marsala zmiksować do połączenia się składników. Małą keksówkę (23x13 cm)  posmarować olejem i wyłożyć folią plastikową znacznie większą niż blaszka (później przykryjemy wierzch masy folią). Na spód blaszki wyłożyć masę ciastkową i rozłożyć równomiernie - schłodzić w lodówce.
Zaparzyć espresso i schłodzić. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, przełożyć żółtka, schłodzone espresso i zmiksować składniki. Następnie musimy masę miksować na rondelku z gotującą się wodą tak, aby dno nie dotykało wody - masę należy ubijać aż stanie się gęsta i kremowa (ok.5-10 minut). Masę odstawić do miski z lodem i schłodzić. W tym czasie musimy ubić kremówkę z pozostałym cukrem (1/4 szklanki) i do już schłodzonej masy dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Musimy pamiętać w tym przepisie, aby składniki były zbliżonej temperatury, bo w przeciwnym razie nasz deser może się nie udać. Całą masę wyłożyć na spód z ciastek, przykryć wystającymi brzegami folii i wsadzić do zamrażarki na min. 8h aż do stężenia.

No comments:

Post a Comment