Sunday, November 3, 2013

Quiche Lorraine

Bardzo lubię tarty ... zwłaszcza ciasto kruche jest moją słabością ... nieważne czy na słono czy na słodko :) Jako że gluten nie jest moim sprzymierzeńcem, przyrządzanie potraw mącznych zostało mocno ograniczone w mojej kuchni .... ale co zrobić jak ten gluten jest taki pyszny :)... i małe grzeszki każdy lubi popełniać. 
Przepis na ciasto jest fenomenalny .... to z pewnością mój smak ... słonawy i maślany. A przepis pochodzi ze strony Simply Recipes

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 12 łyżek masła
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 g/ 2 szklanki boczku
  • 100 g / 1 szklanka sera gruyere
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałiki i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól i cukier i na końcu dodać zmrożone masło powoli dolewając bardzo zimną wodę. Wszystko zagnieść szybko rękoma lub mikserem i włożyć na min.30 minut do lodówki.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę. Obciążamy ciasto specjalnymi kulkami, fasolą lub ryżem, tak aby nam nie "odstawało" od formy i podpiekamy 20-25 minut w temp. 175C (350F). Wyciągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut ... uwaga ,aby ciasto nie przypiec. Wyciągamy z piekarnika i nakładamy farsz.
Farsz: W trakcie pieczenia ciasta możemy spokojnie, bez pośpiechu przygotować farsz. Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy aż będzie chrupki .... pozbywamy się wytopionego tłuszczu. W większej misce rozbełtujemy jajka, dodajemy do nich stopniowo śmietankę, mleko i doprawiamy gałką, solą i pieprzem.

Na podpieczonej tarcie rozkładamy boczek, starty ser gruyere i zalewamy masą jajeczną. Wkładamy do piekarnika (175C-350F) na 30-35 minut.


Smacznego !

2 comments:

  1. Uwielbiam quiche lorraine ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  2. Wygląda cudnie, a ja uwielbiam quiche lorraine!

    ReplyDelete