Bardzo lubię tarty ... zwłaszcza ciasto kruche jest moją słabością ... nieważne czy na słono czy na słodko :) Jako że gluten nie jest moim sprzymierzeńcem, przyrządzanie potraw mącznych zostało mocno ograniczone w mojej kuchni .... ale co zrobić jak ten gluten jest taki pyszny :)... i małe grzeszki każdy lubi popełniać.
Przepis na ciasto jest fenomenalny .... to z pewnością mój smak ... słonawy i maślany. A przepis pochodzi ze strony Simply Recipes.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 12 łyżek masła
- 6 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 g/ 2 szklanki boczku
- 100 g / 1 szklanka sera gruyere
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałiki i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól i cukier i na końcu dodać zmrożone masło powoli dolewając bardzo zimną wodę. Wszystko zagnieść szybko rękoma lub mikserem i włożyć na min.30 minut do lodówki.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę. Obciążamy ciasto specjalnymi kulkami, fasolą lub ryżem, tak aby nam nie "odstawało" od formy i podpiekamy 20-25 minut w temp. 175C (350F). Wyciągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut ... uwaga ,aby ciasto nie przypiec. Wyciągamy z piekarnika i nakładamy farsz.
Farsz: W trakcie pieczenia ciasta możemy spokojnie, bez pośpiechu przygotować farsz. Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy aż będzie chrupki .... pozbywamy się wytopionego tłuszczu. W większej misce rozbełtujemy jajka, dodajemy do nich stopniowo śmietankę, mleko i doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Na podpieczonej tarcie rozkładamy boczek, starty ser gruyere i zalewamy masą jajeczną. Wkładamy do piekarnika (175C-350F) na 30-35 minut.
Smacznego !
Uwielbiam quiche lorraine ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ReplyDeleteWygląda cudnie, a ja uwielbiam quiche lorraine!
ReplyDelete