Sezon na dynię powoli się zaczyna ...i w tym roku nie zwlekałam z tym i od razu wzięłam się za wypróbowywanie przepisów. W Stanach Zjednoczonych jest istny szał w okresie Halloween, wszystko jest o smaku dynii .... począwszy od kawy, a skończywszy na świecach zapachowych. W tym roku poddaję się całemu temu szaleństwu. Babeczki mają jeden duży plus .... robi się je wyjątkowo prosto i szybko, nawet mikser nie jest potrzebny.
Są mięciutkie, puszyste i tak jak lubię .... wilgotne .... a z lekko słonawym kremem stanowią ciekawe połączenie.
Składniki (ok.24 sztuk):
- 2 szklanki puree z pieczonej dynii (przepis poniżej)
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować puree z dyni, czyli pociętą na większe kawałki dynię wraz ze skórą posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C (390F). Piec ok.1h aż miąższ będzie miękki, po ostudzeniu wybrać miąższ odrzucając skórkę. Dynię przekładamy do blendera i zmiksować na puree z niewielką ilością wody (100-150 ml).... i tak mamy puree z pieczonej dynii (patrz zdjęcie obok).
Jajka roztrzepać w dużej misce i wtedy wsypać cukier i ubijać trzepaczką jeszcze chwilę. Powoli wlewać olej i równocześnie wmieszać go w masę, na końcu dodać ekstrakt z wanilii. Do masy dodajemy ostudzone puree z dynii i całość mieszamy łyżką.
Jajka roztrzepać w dużej misce i wtedy wsypać cukier i ubijać trzepaczką jeszcze chwilę. Powoli wlewać olej i równocześnie wmieszać go w masę, na końcu dodać ekstrakt z wanilii. Do masy dodajemy ostudzone puree z dynii i całość mieszamy łyżką.
Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Mix suchych składników dodajemy do masy jajeczno-dyniowej i całość mieszamy do połączenia się wszystkiego.
Piekarnik nagrzewamy do 165C (325F).
Masę rozlewamy do foremek na mufinki i zapiekamy ok.30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy środek jest dopieczony.
Krem Waniliowy (wystarczy na 10szt. muffin)
- 8-10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 3 łyżki masła
- 250 g serka Philadelphia
Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i wanilią, stopniowo dodając serek Philadelphia. Ostudzone mufinki ozdobić kremem waniloiowym przy użyciu szprycy. Można również posypać szczyptą cynamonu.
Wyglądają cudnie :) Ślicznie je udekorowałaś :)
ReplyDeletesłodkie! <3
ReplyDelete