Sunday, October 6, 2013

Sałatka Śródziemnomorska z Makaronem i Karczochami

To jedna z moich ulubionych sałatek ... słabość do makaronu przejawia się w każdej formie :). Jest bardzo pożywna, duża ilość pomidorków i karczochów wzbogaca to danie duża dawką warzyw. Lekko kwaskowata w smaku z delikatnym posmakiem parmezanu. 
Szkoda, że została tylko pusta miska  ..... :(

Składniki (4-5 porcji):

  • 2 puszki/ 300g tuńczyka w oleju
  • 3 1/2 szklanki / 300g karczochów z puszki lub słoika
  • 4 szklanki / 450g ugotowanego makaronu (świderki, kokardki itp.)
  • 1 1/2 szklanki / 200g czarnych oliwek
  • 2 1/2 szklanki / 400g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 szklanki parmezanu (płatki lub starty na grubych oczkach)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (1-2 łyżki)

Wykonanie:

Odsączamy tuńczyka, karczochy i oliwki. Ugotowany, ostudzony makaron przekładamy do miski i dorzucamy do niego tuńczyka  i karczochy (karczochy poćwiartkować jeżeli są całe). Oliwki pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Pomidorki przekroić na połówki i połączyć z poprzednimi składnikami. Czosnek wycisnąć (lub bardzo drobno posiekać) bezpośrednio do miski.
Przygotowujemy na końcu dressing: oliwę wlać do małej miseczki, dolać ocet oraz sok z cytryny energicznie przy tym mieszając aż powstanie kremowa konsystencja. Wsypać oregano, sól i pieprz i wymieszać sos. Sałatkę zalać powstałym sosem i wymieszać wszystko razem dokładnie. Na końcu dodać parmezan (wykorzystajcie parmezan w płatkach (shaved) lub starty na grubszych oczkach (shredded), gdyż ten drobny (grated) nie wygląda estetycznie po wymieszaniu z sałatką) oraz posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie).

No comments:

Post a Comment