Pierwszy raz robiłam ten włoski deser ... i zasmakował mi bardzo bardzo. A wiecie co jest najlepsze? ... że jest naprawdę prosty, a z odrobiną wyobraźni można go podać wykwintnie i elegancko. Jedyną trudnością jest wyjęcie deseru z naczynka bez naruszenia konsystencji .... ale i na to znalazł się sposób :)
Składniki (8 porcji):
- 500 ml śmietanki kremówki
- 500 ml pełnego mleka
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki białego wina
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
Wykonanie:
Kremówkę i mleko połączyć, wsypać cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewać wszystko aż cukier się rozpuści. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić. Gdy cukier się rozpuści dolać wino i wszystko zagotować, odstawić z gazu. Do tężejącej żelatyny powoli wlewać mixturę z kremówki i energicznie rozmieszać dolewając resztę płynu.
Miksturę porozlewać do filiżanek i odstawić do wystygnięcia, a gdy już będzie chłodne wstawić do lodówki na całą noc.
Jedyny problem jaki może się pojawić z tym deserem to wyjęcie go z filiżanki. Ja metodą prób i błędów znalazłam całkiem dobry sposób bez naruszania konsystenji deseru. Przy użyciu silikonowej szpatułki (patrz zdjęcie obok) "obkroiłam" deser w filiżance i delikatnie go podważając ze spodu wyłożyłam na talerzyk.
Miksturę porozlewać do filiżanek i odstawić do wystygnięcia, a gdy już będzie chłodne wstawić do lodówki na całą noc.
Jedyny problem jaki może się pojawić z tym deserem to wyjęcie go z filiżanki. Ja metodą prób i błędów znalazłam całkiem dobry sposób bez naruszania konsystenji deseru. Przy użyciu silikonowej szpatułki (patrz zdjęcie obok) "obkroiłam" deser w filiżance i delikatnie go podważając ze spodu wyłożyłam na talerzyk.
Mus Jeżynowy
Owoce zmiksować razem z cukrem pudrem w blenderze. A następnie przetrzeć mus przez sitko tak, aby oddzielić pestki.
Deser podawać na talerzykach, w towarzystwie musu i można również posypać białą tartą czekoladą.
Deser podawać na talerzykach, w towarzystwie musu i można również posypać białą tartą czekoladą.
Wygląda cudnie :) Świetny kontrast z ciemnym, jeżynowym musem - i kolorystyczny, i smakowy :)
ReplyDelete