Thursday, June 20, 2013

Koktajl Pina Colada


Naturalna słodycz i smak lata ..... idealny na podwieczorek w upalne dni.

Składniki:

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 400 ml mleczka kokosowego (light)
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Ananasa i mleczko kokosowe przełożyć do blendera i razem wszystko zmiksować. Można dorzucić kilka kostek lodu dla większego orzeźwienia. 
Brzeg szklanki zamoczyć i obtoczyć wiórkami kokosowymi, napełnić koktajlem .... i do dna ! :)

>

Monday, June 17, 2013

Zupa Indyjska wg Jamiego Oliviera


Orientalnie się zrobiło .... a będzie tak napewno częściej ... moja nowa okolica obfituje w indyjskie sklepy, jedzenie, restauracje. A odkąd polubiłam pikantne jedzenie wszystko jest ciekawe i intrygujące.
Tą zupę znalazłam na jakimś blogu, ale nie pamiętam już niestety nazwy, w każdym bądź razie zdjęcie było tak smakowite, że po kilku miesiącach sama ją wypróbowałam. A przepis oryginalnie pochodzi ze strony Jamiego Oliviera. Dla mnie pychotka ! 

Składniki (4 porcje):
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki gorczycy
  • garść liści curry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 czerwone papryczki chilli
  • 2 kawałki imbiru wielkości kciuka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 garści ryżu basmati
  • 600 ml wody
  • 600 g bialej ryby (ja użyłam suma)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • 2 limonki
  • świeża kolendra

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić gorczycę, liście curry, kumin, garam masala, przpyrawę chilli i kurkumę - podgrzewać parę minut aż zaczną sie wydobywać aromaty przypraw. Następnie dodać wydrążone z nasion i posiekane papryczki chilli, starty na tarce imbir, posiekany czosnek i cebule - podsmażać kolejne kilka minut aż cebula zmięknie. Następnie dodać ryż, wlać wodę i gotować ok. 15 minut na małym ogniu, po czym dodać pokrojoną w kawałki rybę, mleczko kokosowe, sól do smaku i można dodać wodę wg uznania. Gotować pod przykryciem 10 minut aż ryba będzie miękka. Tuż przed podaniem wcisnąć sok z limonek, podawać zupę posypaną świeżą kolendrą. Smacznego !


Monday, June 10, 2013

Liebster Blog

Tym razem bez przepisu ... ale trochę od kuchni :) Zaproszenie do zabawy przyjmuję z przyjemnością i o to moje odpowiedzi:

1. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Zdecydowanie śniadanie 

2. Ulubiona kuchnia świata?

Ciężko wybrać tą jedną, bo lubię wiele, ale w czołówce są napewno meksykańska, włoska i tajska

3. Sposób na udany poranek?

Zacząć dzień razem ze wschodem słońca rozciagając zesztywniałe mięśnie .... yoga,fitness, rower

4. Czy jest coś, czemu nie potrafisz się oprzeć? Jeśli tak, to co?

Pączki :) ... mam do nich słabość, pomimo tego że nie zajadam się nimi często

5. Czego nigdy nie zjesz?

Ostatnio próbowałam meksykańskiego dania .... świńską skórę na ostro ... i wiem, że tego  już nie wezmę nigdy do ust

6. Którą z gwiazd świata kuchni chciałbyś/abyś ugościć?

Zawsze uwielbiałam oglądać programy Pascala Brodnickiego i jego wybrałabym napewno

7. Co byś tej osobie przygotował/a?

Napewno coś egzotycznego i ciekawego .... a na zakąskę moje ulubione ceviche

8. Ulubiony składnik w kuchni to?

Nie wiem dlaczego, ale niesamowicie lubię dodawać do potraw płatki chilli

9. Popisowe danie?

Wśród znajomych ceviche, a w zaciszu domowym makaron ze szpinakiem, boczkiem i szałwią 

10. Jakie masz plany na wakacje/urlop?

Wycieczka objazdowa po kilku stanach USA .... m.in. Kalifornia, Nevada, Texas...zapowiada się ciekawy lipiec

11. Gdybyś mogła/mógł zdecydować co będzie Twoim ostatnim w życiu posiłkiem, co by to było?

I do głowy przychodzi mi tylko jedno .... pączki :)))



Dziękuję bardzo blogowi wyznania kulinarne za wyróżnienie, a ja z kolei chciałabym zaprosić do zabawy  i wyróżnić za ciekawy i bliski mojemu podniebieniu przepis nastepujące:

A moje pytania to:

1. Mięso czy warzywa ?
2. Mój smak z dzieciństwa to...
3. Uwielbiam zapach ..... 
4. Moja zabawa z gotowaniem i blogowaniem trwa...
5. Dla kogo najchętniej gotujesz?
6. Czy lubisz mieć pomocnika/ów w kuchni?
7. W nocy o północy lubię jeść ... :)
8. Ulubiona zupa ...
9. Mam słabość do...
10. Czy masz jakieś marzenie kulinarne?


Monday, June 3, 2013

Risotto z Kalafiorem


Jak dobrze być znowu w sieci :)) Po 1,5 miesięcznj przerwie wracam z nowymi przepisami .... i w nowej kuchni :) .... Tak, moja nieobecność nie była bez powodu .... przeprowadzka , remonty itd. W końcu nie kupuje się domu codziennie  :) Moja głowa była wszędzie tylko nie .... w kuchni, a już nie mówiąc o gotowaniu. Ale nareszcie zaczynam działać w mojej nowej  ......i już własnj kuchni.
Na początek coś lekkiego, wegetariańskiego i bardzo aromatycznego. Mięsożerni też mogą zaspokoić podniebienie tym daniem jako dodatek do mięsa.

Składniki:
  • 600 g kalafiora
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżecczki kurkumy
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • świeza kolendra

Wlewamy oliwę na patelnię i podgrzewamy, następnie dodajemy curry, garam masala i kurkumę i kilka minut podsmażamy przyprawy. Dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i wszystko razem podsmażamy na dużym ogniu 2-3 minuty, po czym dosypujemy surowy ryż i podsmażamy aż będzie przezroczysty. Zawartość patelni zalewamy stopniowo bulionem, czekając aż ryż wchłonie wodę i na końcu dolewamy mleczko kokosowe. Wszystko razem gotujemy ok.15-20 minut aż ryż i kalafior będą miękkie. Danie posypujemy świeżą kolendrą i podajemy :).