Monday, June 3, 2013

Risotto z Kalafiorem


Jak dobrze być znowu w sieci :)) Po 1,5 miesięcznj przerwie wracam z nowymi przepisami .... i w nowej kuchni :) .... Tak, moja nieobecność nie była bez powodu .... przeprowadzka , remonty itd. W końcu nie kupuje się domu codziennie  :) Moja głowa była wszędzie tylko nie .... w kuchni, a już nie mówiąc o gotowaniu. Ale nareszcie zaczynam działać w mojej nowej  ......i już własnj kuchni.
Na początek coś lekkiego, wegetariańskiego i bardzo aromatycznego. Mięsożerni też mogą zaspokoić podniebienie tym daniem jako dodatek do mięsa.

Składniki:
  • 600 g kalafiora
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżecczki kurkumy
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • świeza kolendra

Wlewamy oliwę na patelnię i podgrzewamy, następnie dodajemy curry, garam masala i kurkumę i kilka minut podsmażamy przyprawy. Dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i wszystko razem podsmażamy na dużym ogniu 2-3 minuty, po czym dosypujemy surowy ryż i podsmażamy aż będzie przezroczysty. Zawartość patelni zalewamy stopniowo bulionem, czekając aż ryż wchłonie wodę i na końcu dolewamy mleczko kokosowe. Wszystko razem gotujemy ok.15-20 minut aż ryż i kalafior będą miękkie. Danie posypujemy świeżą kolendrą i podajemy :).


1 comment:

  1. Z ogromną przyjemnością przesyłam Ci nominację do Liebster Blog Award :) Szczegóły znajdziesz na moim blogu, pod tym linkiem: http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    Serdecznie zapraszam do zabawy!

    ReplyDelete