Moje eksperymenty w kuchni ostatnio są rzadkością, dlatego cieszę się, że udało mi się wygospodarować trochę czasu. A tego to mi najbardziej brakuje .... ostatnie zmiany w moim życiu trochę wywróciły mój rytuał domowy.....ale że zmiany są absolutnie pozytywne, to więcej nie narzekam :).
A wracając do mojego deseru, jest pyszny nawet po kilku dniach (mnie nawet bardziej smakował niż świeży)... rabarbar ma konsystencję dżemu a razem z suchą kruszonką jest idealnym połączeniem.
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru (3-4 szklanki pokrojonego w kostkę)
- 2/3 szklanki mąki +2 łyżki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 100 g zimnego masła + tłuszcz do foremek
- ok.8 foremek (ramekin)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190C (375F).
Pokrojony rabarbar wymieszać z 2 łyżkami mąki i cukrem. Foremki natłuścić i wypełnić rabarbarem do połowy.
W misce wymieszać masło, płatki owsiane, cukier brązowy oraz resztę mąki i powstałą kruszonką posypać gęsto rabarbar w foremkach. Wszystko zapiekać ok. 35 minut.
Można dodatkowo posypać na wierzchu cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną.
Całość wygląda bardzo apetycznie i z miłą chęcią bym takiego deseru jak najbardziej spróbował. Dla mnie również bardzo smaczne dania i wypieki wychodzą z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdzie faktycznie często stosuje się czekoladę jako jeden z głównych składników.
ReplyDeleteGreat blog post, thanks for sharing
ReplyDelete