Friday, June 13, 2014

Makaron Ryżowy z Kurczakiem, Grzybami Shitake i Pak Choi

To moje pierwsze doświadczenia z kapustą pak choi .... dla mnie bomba! Najlepiej się je pałeczkami, chociaż w moim wykonaniu raczej było to mizerne :/ .... ale kiedyś  opanuję to perfekcyjnie, kropka !!!

Składniki (3-4 porcje):
  • 6 niedużych udek kurczaka
  • 4 małe kapustki pak choi (baby bok choy)
  • 150 g suszonych grzybków chińskich lub shitake
  •  kawałek imbiru (ok 1 łyżka startego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżeczki sosu chili (u mnieSriracha)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, biały pieprz
  • ok. 150 g makaronu ryżowego

Wykonanie:

Grzyby zalać małą ilością gorącej wody i odstawić na ok.20 minut. Kiedy ostygną pokroić na mniejsze kawałki lub paski.
Kapustę pak choi pokroić, zostawiając liście w całości. Oddzielić pokrojone łodygi od liści.
Udka obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę, odkładając kości. (Z kości ja ugotowałam bulion , który wykorzystałam do sosu, ale decyzja należy do Was). Przygotowane mięso przyprawić solą i białym pieprzem oraz obtoczyć w łyżce mąki ziemniaczanej. Patelnię lub wok rozgrzać, wlać olej z orzeszków ziemnych, dodać startego imbiru na kilka sekund, po czym dołożyć kurczaka. Podsmażać na wysokim ogniu 5 minut.
W międzyczasie można przygotować sos: Jeżeli z kości przygotowywaliście bulion, należy go odcedzić i mieszamy kolejno 3/4 szklanki bulionu, sos ostrygowy, sojowy, chili oraz 1/2 szklanki wody. Wymieszać dokładnie i odstawić.
Kiedy kurczak jest gotowy, zalewamy go octem ryżowym i podsmażamy kilkanaście sekund, po czym wlewamy odstawiony sos. Sos wraz z kurczakiem zagotowujemy, wrzucamy kapustę pak choi (same łodygi, liście narazie odstawiamy) i namoczone pokrojone grzyby, gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy liście kapusty pak choi i gotujemy kolejną minutę. Po tym czasie wyłączamy gaz i łączymy z ugotowanym makaronem ryżowym, mieszamy wszystko razem.


2 comments: