Sunday, July 27, 2014

Wegetariańskie Chilli z Soczewicą i Zielonym Grochem

Chilli bez mięsa ... bardzo warzywne ..... to moje smaczki, oczywiście po takiej dawce grochu odchorowałam swoje, ale warto było :)

Składniki:
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 szklanka grochu zielonego połówki (split peas)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w puszce (ok. 3 szklanek)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka papryczek jalapeno (1-2 łyżki)
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól
  • 5 szklanek wody

Wykonanie:

Soczewicę i groch wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy pomidory w kosteczkę i gotowe wrucamy do garnka z grochem. Seler naciowy, cebulę, papryczki ostre kroimy również w kostkę i odkładamy, a marchewki w plastry lub pólplastry. Całość gotujemy ok. 1h, a jakieś 20 minut przed końcem dodajemy warzywa. Czosnek wyciskamy prosto do garnka. Po 1 h wszystko powinno być miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.


No comments:

Post a Comment