Wednesday, August 29, 2012

Papryczki Jalapeno w Bekonie


To ostatnio hit wszystkich imprez ... pikantnawe papryczki i chrupiący boczek .... mniam mniam. Nie obawiajcie się papryczek jalapeno, bez nasionek nie są zbyt ostre. Tak naprawdę powinnam podziękować mojej przyjaciółce, u której jadłam ten przysmaczek i tak mi przypadł ... do żołądka :) 
Kasiu, Ziółko w Kuchni na łamach bloga składa wyrazy podziękowania za użyczenie przepisu ... papryczki są super !!!

Składniki:
  • 15 surowych papryczek jalapeno
  • 15 plasterków bekonu
  • 2 serki Philadelphia (lub inne dostępne serki kremowe 450 g)

Wykonanie:

Przygotowując tą zakąskę najlepiej sie zaopatrzyć w gumowe rękawiczki, gdyż praca z ostrymi papryczkami nie jest najprzyjemniejsza dla naszych rąk ... mnie piekły przez kilka godzin, a tylko proces nadziewania papryczek robiłam bez rękawic.
W pierwszej kolejności należy pozbyć się nasionek ze środka papryczki poprzez rozcięcie jej wzdłuż  i dokładne wydłubanie wszystkich nasion. Każdą z kolejna tak przygotowujemy, następnie myjemy od wewnątrz  i zewnątrz i osuszamy. Do każdej papryczki nakładamy ok.1-2 łyżeczek serka (w zależności od wielkości papryczek), lekko dociskamy rozcięte boki i całośc owijamy bekonem. Najlepiej wybrać nie  za tłusty, a papryczki im większe tym lepiej się prezentują ... co możecie sami ocenić, zdjęcia poniżej są robione z większymi papryczkami, a zdjęcie główne z mniejszymi. Nie pytajcie czemu nie zrobiłam końcowych zdjęć z tymi większymi :/
Papryczki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy tak długo, aż boczek się wytopi i będzie lekko chrupiący , co powinno zająć ok. 20-30 minut. Nie robiłam ich na grillu, ale wydaje mi się, że wyszłyby równie dobre ... jedynym "problemem" jest kapiący tłuszcz z boczku.
Papryczki można przygotować nawet kilka godzin wcześniej i tylko włożyć do piekarnika w pożądanym czasie.

5 comments: