Monday, September 3, 2012

Gulasz Grzybowo-Śliwkowy


Przed nami jesień .... więc mięsko będzie królować w naszych menu. Dla wielu może być zbyt ciężkie, ale jak was dopadnie większy głód będzie idealne podane z kaszą. Śliwki dodają delikatnej słodyczy, a grzyby wyrazisty smak i kolor.

Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego (polędwiczki wieprzowe)
  • 8 suszonych borowików
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1-2  łyżki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka wody spod grzybów suszonych
  • olej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kilka godzin przed gotowaniem gulaszu, należy zalać grzyby wodą i odstawić na kilka godzin lub całą noc. Dnia następnego należy wyjąć grzyby i pokroić w cienkie paski, wodę spod grzybów zachować i ponownie wrzucić pokrojone grzyby do tej wody  i podgotować ok.10 minut. Odstawić. Mięso wieprzowe umyć dokładnie i pokroić w większą kostkę. Mięso osuszyć i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso na dużym ogniu - gotowe kawałki przełożyć do rondla. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucić do mięsa. Rondel z mięsem wstawić na mały ogień, zalać wodą spod grzybów i dodatkową szklanką wody. Wrzucić grzyby i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dolać wino i doprawić solą i pieprzem. Sos powinien zgęstnieć dzięki mące i śliwkom które całkowicie się rozpadną osładzając go również.                           



No comments:

Post a Comment