Thursday, September 6, 2012

Masełko Bazyliowe


 Jesteście znudzeni zwykłym masłem? Spróbujcie tego - zastosowań można wymieniać i wymieniać....masełko do kanapek, do tostów, jako nadzienie do kotletów de volaille, masełko do mięs grillowanych, czy po prostu masło do ciepłego chlebka na przystawkę ....

Składniki:
  • 200 g masła
  • 6 łyżek świeżej bazylii
  • szczypta soli

Wykonanie:
 
Masło wyjąć z lodówki  i odstawić na jakiś czas, aby zmiękło, co ułatwi zmiksowanie wszystkich składników. Bazylię wrzucić do blendera i  drobno posiekać, wówczas dodać miękkie masło ze szczyptą soli - wszystko dokładnie zmiksować. Bazylia będzie lekko wyczuwalna, a masło nabierze lekko zielonego koloru. Masełko można trzymać w zamrażarce w dowolnych kształtach i takie podawać na mięsa lub tradycyjnie w lodówce.
U mnie na zdjęciu wyjęte prosto z zamrażarki :)

2 comments:

  1. Niezły pomysł. ;) Nie lubię masła, ale takie to mimo wszystko niezły dodatek.

    Pozdrawiam,
    relishmeals.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Wygląda pysznie, ma śliczny kolor, ja uwielbiam masło czosnkowe z ziołami :)

    ReplyDelete