Monday, February 25, 2013

Flatbread z Karczochami i Paprykami Piquillo


Flatbread to cienkie chrupkie ciasto z dodatkiem soli, oliwy i oczywiście mąki .... z bogatym wierzchem jest dobrym pomysłem na kolację czy lunch. Tym razem w hiszpańskiej wersji z książki "The Tapas Cookbook".

Składniki (4-6porcji ):

Ciasto
  • 400 g mąki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 - 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
Górna warstwa
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g karczochów z puszki
  • 350 g hiszpańskich papryk piquillo ze słoika lub puszki
  • kilka czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto :) tj. połączyć suche składniki, zrobić mały dołeczek i wlać płynne - zagnieść rękoma lub wyrobić robotem. Odstawić ciasto na jakąś godzinę aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę : na 3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną  cebulę aż sie przyrumieni przez ok. 10 minut, dodajemy posiekane ząbki czosnku i po minucie wyłączamy ogień. Papryki i karczcohy odsączamy z zalewy, papryki kroimy w paski, a karczochy na ćwiartki. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy paprykę i karczochy i wszystko mieszamy. Ja doprawiłam solą i pieprzem, ale można dać ulubione zioła i będzie równie apetyczne.
Po upływie godziny wyrabiamy ciasto przez kilka minut i rozwałkujemy cienko, dopasowujemy do brytfanki - ja użyłam brytfanki o wymiarach 33x23 cm. Piekarnik nagrzać do 200C.  Brytfankę naoliwić, nałożyć ciasto doklejając do brzegów, ciasto posmarować jeszcze cienko oliwą i nałożyć całą zawartość patelni. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.



No comments:

Post a Comment