Tuesday, February 12, 2013

Surówka z Brukselki i Słonecznika

Surówka ma tak piękny zielony kolor, że na  talerzu robi się od razu wiosennie :) Jedna z tych lżejszych sałatek, która będzie dobrym akompaniamentem do mięsa. Słonecznik dodaje tego "oleju" surówce, słonego posmaku i oryginalności ...

Składniki:
  • 500 g brukselki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki zielonej cebulki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek słonecznika + 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Brukselkę poszatkować jak kapustę (ja zrobiłam to za pomocą przystawki w blenderze, co znacznie przyspiesza pracę), odstawić i możemy zacząć przyrządzać dressing. Majonez połączyć z jogurtem, dodać sok i skórkę z cytryny, pokrojoną drobno cebulkę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i zalać brukselkę. Doprawić solą i pieprzem. 
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać z surówką, część można zachować do dekoracji.
Smacznego !


No comments:

Post a Comment