Thursday, February 21, 2013

Naleśniki Orkiszowe z Musem Bananowym

moja opcja na osłodzenie zimowych obiadów .... mus bananowy nadaje delikatny posmak serkowi, tylko UWAGA należy jeść od razu, bo banany ciemnieją z upływem czasu ....co by nie było zaskoczenia ;)

Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g orzechów laskowych
  • 3 suszone figi
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 100 ml wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 3 banany
  • 400 g ricotty lub sera białego
  • syrop klonowy
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę wymieszać razem z orzechami i figami, dodać ciepłe mleko, jajka, wodę mineralną i wszystko razem zmiskować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Z tak powstałej masy smażyć naleśniki na suchej patelni lub jak kto woli na oleju.
Do naszego nadzienia potrzebujemy zmiksować 2 banany i połączyć je z serem, jednego banana pokroić w kostkę i dodać do masy.
Naleśniki smarować nadzieniem i złożyć na ćwiartki. Podawać z syropem klonowym .... lub bez :)

1 comment:

  1. U mnie na pewno zniknęłoby od razu, bo w domu sami fani bananów i wyrobów bananopodobnych:)

    ReplyDelete