Saturday, March 2, 2013

Waniliowe Babeczki z Lawendową Nutą


Przepis na babeczki już dawno powinien zagościć na blogu, bo przecież w Stanach to  chyba najpopularniejsze słodkości. I naprawdę wiele cukierni jest otwieranych tylko z samymi muffinkami, cupcake'ami itd. Bo wariantów i smaków jest nieskończenie wiele. Mój przepis na babeczki zaczerpnęłam z Browneyed Baker z własnym pomysłem na krem lawendowy. 

Składniki (12 babeczek):

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 jajko w temp. pokojowej
  • 2 żółtka w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku waniliowego
Piekarnik ustawić na 180 C. Suche składniki wymieszać razem, wsypać do miski. Dodać masło, jajko, żółtka, śmietanę, olejek waniliowy i wszystko razem zmiksować mikserem aż do połączenia składników. Brytfankę na mufinki wyłożyć papierowymi foremkami i wlewać do nich ciasto (ok. 2/3 wysokości). Piec ok. 20-24 minut, kiedy bedą lekko złotawe na wierzchu.


Krem Lawendowy

  • 2 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki lawendy
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 10 łyżek cukru pudru
Lawendę zalać gorącym mlekiem i zaparzać kilka minut. Masło utrzeć z cukrem, wlać odcedzone mleko z lawendy, a lawendę posiekać drobno lub zmielić i dodać do masy. Utrzeć wszystko razem. Przełożyć masę do szprycy i ozdobić upieczone i ostudzone babeczki.



8 comments:

  1. mm brzmią trochę tajemniczo i wyglądają zabójczo

    ReplyDelete
  2. Krem lawendowy musi mieć ciekawy smak, nigdy nie próbowałam:)

    ReplyDelete
  3. Koniecznie muszę kupić lawendę. Albo może bym sobie posiała...? :)
    Wspaniałe te babeczki :)

    ReplyDelete
  4. a ile dać cukru waniliowego zamiast ekstraktu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. myślę że 2 łyżeczki wystarczą, tak żeby tylko waniliowy smak był leko wyczuwalny

      Delete