Tuesday, September 17, 2013

Kofta Curry z Baraniny

To mój początek eksperymentowania z kuchnią indyjską. Jak narazie dane mi było kilka razy spróbować indyjskiego jedzenia w restauracjach, i tak właśnie mnie urzekła. Na blogu Indian Simmer możecie znaleźć wiele tradycyjnych potraw indyjskich, skąd też zaczerpnęłam ten przepis.
Można powiedzieć, że to jest indyjska wersja rodzimych sznycelków :)

Składniki (ok.4 porcje):

Kofta:

  • 700 g ( 1 1/2lb ) mielonej baraniny 
  • 1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić imbir i czosnek w równych proporcjach na gładko)
  • 1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć. Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 205C (400F). Zapiekać ok. 25-30 minut.

Sos Curry:
  • 1 szklanka pasty z cebuli (ja zmieliłam ok. 2-3 cebule w blenderze)
  • 1 1/2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 2 szklanki przetartych pomidorów z puszki (tomato puree)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca 
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 łyżki oleju + 1 łyżka ghee (lub masła)
  • sól
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.
Podgrzać olej i ghee (lub masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z cebuli i czosnkowo-imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje i cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu. Wówczas dodajemy kumin, kurkumę, sól, cayenne i mieloną kolendrę. Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy pomidory. Dodać orzechy nerkowca, kremówkę i wodę i gotować kilka minut. Doprawić garam masalą. Do sosu dodać kulki mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz, poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.
Sos jest dość gęsty, dlatego ja zdecydowałam się dodać trochę wody i dla mnie konsystencja jest dużo lepsza.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

1 comment:

  1. jak smakowicie, lubię takie kofty! pyszny sos, podoba mi się połączenie aromatów.

    ReplyDelete