Monday, January 27, 2014

Oregano


 Jego inna nazwa to dziki majeranek, a w języku greckim oznacza zachwyt i piękno. Wywodzi się z Europy i Środkowego Wschodu, w Polsce występuje dość powszechnie. Najczęsciej kojarzy nam się z kuchnią śródziemnomorską jako nieodłączny dodatek do sosów pomidorowych, pizzy, makaronów .... i jest jednym ze składników ziół prowansalskich. 
Najpopularniejsze odmiany oregano to: aureum (z aromatycznymi i złocistymi liściami), compactum (o ciemnozielonych liściach i ciemnopurpurowych kwiatach), gold tip (ze złotymi wierzchołkami), bristol cross (z różowo-fioletowymi kwiatami i łagodnym smakiem oregano), greek (pikantne i pieprzne w smaku, ma białe kwiaty i dobrze znosi okresy suszy).

Uprawa
Przepuszczalna wilgotna gleba oraz nasłonecznione i ciepłe miejsce są idealne dla tej rośliny. Promienie słoneczne wpływają na intensywność zapachu oregano.
W domowych ogródkach oregano sadzi się wczesną wiosną lub jesienią.
Po zakwitnięciu, należy przyciąć roślinę (kilka cm nad ziemią) pobudzając ją tym do wzrostu. Jest rośliną wieloletnią i odporną na mrozy.

Z czym to się je ?
Najpopularniejszym zastosowaniem oregano jest oczywiście pizza, ale wykorzsytuje się go również do dań z pomidorów i warzyw, pieczonych mięs, makaronów, sosów, ryb, sałat, mozarelli ..... i alkoholi również (wermuty, likiery).
Im dłużej jest gotowane, tym jego zapach jest bardziej intensywny i wyczuwalny w potrawie.
Używa się zarówno świeżych jak i suszonych listków, przy czym suszone są bardziej aromatyczne.

Ciekawostki
  • oregano jest wyjątkowo skuteczne jako środek wykrztuśny, przeciwbakteryjny oraz rozkurczowy
  • wzmacnia system nerwowy i uspokaja
  • napary z oregano stosuje się na bezsenność i reumatyzm
  • nad Morzem Śródziemnym uznawano go za symbol szczęścia, jeśli grób był porośnięty oregano, Grecy wierzyli, że zmarły jest szczęśliwy









No comments:

Post a Comment