Tuesday, February 4, 2014

Zupa z Pieczonego Kalafiora

Zupa jest bardzo aromatyczna .... za sprawą curry i kuminu..... a mleko dodaje fajny kremowy posmak. Przepis zaczerpnęłam z lutowego wydania Food&Wine.
Tej zupy nie da sie inaczej określić jak orientalna wersja rodzimej kalafiorowej :) .... i liczę na to, że i wśród Was znajdą sie jej faworyci.
Można ją podawać z grzankami, chlebkiem pita lub po prostu czystą.

Składniki:

  • 1 kalafior (400-500 g)
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki masla
  • 1/4 szklanki pełnotłustego mleka lub śmietanki

Wykonanie:

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i w dużej misce mieszamy razem z 3 łyżkami oleju, kuminem i curry. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 190C (375F) ok.25 minut przewracając co jakiś czas cząstki kalafiora. Kalafior powinien być al dente.
Rozgrzewamy pozostały olej w garnku i podsmażamy posiekaną cebulę ok. 5 minut, dodajemy kalafiora razem z przyprawami, wrzucamy listka laurowego, masło i wlewamy wode. Gotujemy wszystko ok.15 minut aż smaki się połączą i kalafior będzie miękki. Przestudzoną zupę miksujemy w blenderze (wyrzucamy tylko liść laurowy), wlewamy ponownie do garnka i dolewamy mleko - podgrzewamy.
Smacznego !

No comments:

Post a Comment