Tuesday, February 4, 2014

Zupa z Pieczonego Kalafiora

Zupa jest bardzo aromatyczna .... za sprawą curry i kuminu..... a mleko dodaje fajny kremowy posmak. Przepis zaczerpnęłam z lutowego wydania Food&Wine.
Tej zupy nie da sie inaczej określić jak orientalna wersja rodzimej kalafiorowej :) .... i liczę na to, że i wśród Was znajdą sie jej faworyci.
Można ją podawać z grzankami, chlebkiem pita lub po prostu czystą.

Składniki:

  • 1 kalafior (400-500 g)
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki masla
  • 1/4 szklanki pełnotłustego mleka lub śmietanki

Wykonanie:

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i w dużej misce mieszamy razem z 3 łyżkami oleju, kuminem i curry. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 190C (375F) ok.25 minut przewracając co jakiś czas cząstki kalafiora. Kalafior powinien być al dente.
Rozgrzewamy pozostały olej w garnku i podsmażamy posiekaną cebulę ok. 5 minut, dodajemy kalafiora razem z przyprawami, wrzucamy listka laurowego, masło i wlewamy wode. Gotujemy wszystko ok.15 minut aż smaki się połączą i kalafior będzie miękki. Przestudzoną zupę miksujemy w blenderze (wyrzucamy tylko liść laurowy), wlewamy ponownie do garnka i dolewamy mleko - podgrzewamy.
Smacznego !

1 comment:

  1. Merenda casino v. merit casino - xn--o80b910a26eepc81il5g.online
    Merenda casino v. merit casino. Merenda casino v. merit casino. Merenda casino v. Merit 메리트카지노 casino v. Merit casino v. Merit casino v. 메리트 카지노 쿠폰 Merit casino v. Merit casino v. Merit casino v. 바카라사이트

    ReplyDelete