Monday, February 10, 2014

Tajskie Curry z Owocami Morza

Tym razem tajska kuchnia dla odmiany .... kto lubi owoce morza to zapraszam na wypróbowanie tego dania. Niezwykle aromatyczne , lekko pikantne i lekkie. U mnie szybko zniknęło z garnka :)
Właśnie przy tym daniu pierwszy raz gotowałam bulion z krewetek i mile się zaskoczyłam efektem ....nie przypuszczałam że z samych pancerzy i głów wyjdzie coś tak pysznego :). A jednak człowiek się uczy każdego dnia....

Składniki:
  • 400 g krewetek (z głowami i pancerzami)
  • 250 g kalamarów
  • 200 g białej ryby (u mnie dorsz)
  • 1 szklanka bulionu rybnego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 zielone cebulki
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • puszka  mleczka kokosowego (400ml)
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie:  posiekana kolendra, sok z limonki

W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion rybny (polecam zrobić samemu, ale gotowy ze sklepu też będzie dobry):

Bulion z krewetek
  • pancerze i głowy z krewetek
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki wody
Krewetki należy starannie obrać: odciąć głowy, usunąć pancerze i krewetkę naciąć wzdłuż grzbietu wyciągająć ten czarny pasek :)
Głowy i pancerze wkładamy do garnka razem z pozostałymi składnikami na bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20-25 minut. Bulion jest niezwykle aromatyczny i ma ładny lekko pomarańczowy kolor. Z tych proporcji powinna nam wyjść przynajmniej szklanka wywaru. Wywar odcedzamy przez sito i odstawiamy.

Rozgrzewamy olej w woku lub większym rondlu, wrzucamy starty imbir i pokrojoną na większe kawałki zieloną cebulkę, podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy pastę curry i podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, bulion rybny i trawę cytrynową przekrojoną na pół, gotujemy 1 minutę na małym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, pokrojone w krążki kalamary i obrane krewetki, dolewamy sos rybny i sojowy, dusimy do miękkości owoców morza ok.3 minut.
Podawać z ryżem, danie można posypać posiekaną kolendrą i dodatkowo skropić sokiem z limonki.

Kokosowo


Walentynkowa kolacja we dwoje

4 comments: