Tym razem tajska kuchnia dla odmiany .... kto lubi owoce morza to zapraszam na wypróbowanie tego dania. Niezwykle aromatyczne , lekko pikantne i lekkie. U mnie szybko zniknęło z garnka :)
Właśnie przy tym daniu pierwszy raz gotowałam bulion z krewetek i mile się zaskoczyłam efektem ....nie przypuszczałam że z samych pancerzy i głów wyjdzie coś tak pysznego :). A jednak człowiek się uczy każdego dnia....
Składniki:
- 400 g krewetek (z głowami i pancerzami)
- 250 g kalamarów
- 200 g białej ryby (u mnie dorsz)
- 1 szklanka bulionu rybnego
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 3-4 zielone cebulki
- 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
- puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie: posiekana kolendra, sok z limonki
W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion rybny (polecam zrobić samemu, ale gotowy ze sklepu też będzie dobry):
Bulion z krewetek
- pancerze i głowy z krewetek
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 gałązki świeżej kolendry
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 szklanki wody
Krewetki należy starannie obrać: odciąć głowy, usunąć pancerze i krewetkę naciąć wzdłuż grzbietu wyciągająć ten czarny pasek :)
Głowy i pancerze wkładamy do garnka razem z pozostałymi składnikami na bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20-25 minut. Bulion jest niezwykle aromatyczny i ma ładny lekko pomarańczowy kolor. Z tych proporcji powinna nam wyjść przynajmniej szklanka wywaru. Wywar odcedzamy przez sito i odstawiamy.
Rozgrzewamy olej w woku lub większym rondlu, wrzucamy starty imbir i pokrojoną na większe kawałki zieloną cebulkę, podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy pastę curry i podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, bulion rybny i trawę cytrynową przekrojoną na pół, gotujemy 1 minutę na małym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, pokrojone w krążki kalamary i obrane krewetki, dolewamy sos rybny i sojowy, dusimy do miękkości owoców morza ok.3 minut.
Podawać z ryżem, danie można posypać posiekaną kolendrą i dodatkowo skropić sokiem z limonki.
Rozgrzewamy olej w woku lub większym rondlu, wrzucamy starty imbir i pokrojoną na większe kawałki zieloną cebulkę, podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy pastę curry i podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, bulion rybny i trawę cytrynową przekrojoną na pół, gotujemy 1 minutę na małym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, pokrojone w krążki kalamary i obrane krewetki, dolewamy sos rybny i sojowy, dusimy do miękkości owoców morza ok.3 minut.
Podawać z ryżem, danie można posypać posiekaną kolendrą i dodatkowo skropić sokiem z limonki.
Owoce morza - kocham! Muszę wypróbować Twój przepis, koniecznie :)
ReplyDeleteno masz talent, podziwiamy,
ReplyDeleteM z T
supreme hoodie
ReplyDeletekyrie 8
paul george shoes
goyard outlet
kd 15
off white clothing
yeezy
curry 8
nike off white
hermes handbags
supreme new york
ReplyDeletea bathing ape
off white outlet
golden goose outlet
ReplyDeleteOFF-White
kyrie 6
jordan shoes
golden goose outlet
bapesta
cheap golden goose sneakers
bape
bape outlet
fear of god clothing
zczcxc2524s
ReplyDeletegolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet