Saturday, February 15, 2014

Pilaf z Brązowego Ryżu

Długo się zastanawiałam nad różnicą między pilafem a risotto. I po przewertowaniu kilku źródeł znalazłam, że do sporządzenia pilafu wykorzystuje się długoziarnistego ryżu, a to ze względu na sposób obróbki ryżu. Po dodaniu bulionu, pilaf praktycznie pozostawiamy samemu sobie .... nie mieszamy, przez co konsystencja jest bardziej zwarta i puszysta, a w risotto skrobia z ryżu dzięki stopniowemu dolewaniu płynu i ciągłemu mieszaniu zagęszcza danie i płyn zmienia się w sos. Nie bez znaczenia też jest rodzaj ryżu, w risotto głównie krótkoziarnisty, dzięki czemu więcej skrobii może zagęścić sos.
Tym razem przedstawiam Wam przpeis na pilaf ..... z kategorii szybkich, jednogarnkowych dań. Ja uwielbiam go z jajkiem sadzonym lub w koszulce.


Składniki:

  • 1 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1 laska chorizo (200g)
  • 1 cebula
  • 1 papryczka jalapeno
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: świeża kolendra

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 175C (350F).
Olej rozgrzewamy w większym rondlu lub garnku ( najlepiej ceramicznym tak, aby nadawał się też do piekarnika), wrzucamy rozdrobnione chorizo, podsmażamy kilka minut i dorzucamy posiekaną cebulę i jalapeno. Podsmażamy ok. 5 minut, po czym dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy odsączoną ciecierzycę i mieszamy raz. Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1h .... piekarniki się różnią, także radzę kontrolować danie co jakiś czas, aby się nie przypaliło. Po 1h bulion powinień wchłonąć całkowicie, ale konsystencję również można dostosować do indywidualnych upodobań. 
Tak czy inaczej, smaczne i szybkie :)





No comments:

Post a Comment