Czekolada, czekolada .... i jeszcze raz czekolada :)
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i mięsiste ciasto, które nie przeraża trudnym wykonaniem.
Wypatrzone już od dawna na Kwestii Smaku, w końcu doczekało się realizacji ...u mnie podane ze świeżymi truskawkami, ale i z lodami bym go podała.
Składniki:
- 350 g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki likieru kawowego
- 1/4 szklanki kakao
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 10 jajek
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu winnego
Wykonanie:
Czekoladę, likier kawowy, kakao, masło , 1/2 szklanki cukru oraz 1/2 szklanki wody umieszczamy w misce, którą ustawiamy na rondlu z gotującą się wodą. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą razem. Odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka odddzielamy od białek, żółtka ucieramy na puszysty krem i łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
Białka ucieramy z octem winnym i pod koniec dodajemy pozostałe 1/2 szklanki cukru.
Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na końcu stopniowo ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
Piekarnik nagrzewamy do 160 C (320F).
Foremkę (23-25 cm średnicy) natłuszczamy i obsypujemy cukrem lub mielonymi migdałami i napełniamy masą czekoladową. Pieczemy 1godzinę i 15 minut.
! Po tym czasie ciasto wyjęłam od razu z piekarnika - opadło oraz popękało, więc może lepiej piekarnik wyłaczyć parę minut wcześniej i zostawić ciasto w piekarniku dłużej żeby stopniowo się studziło ?
! Popękane ciasto odwróciłam "do góry nogami", dzięki czemu spód był ładny i gładki i mogłam bez problemu wylać polewę. A popękany wierzch został sprytnie ukryty ....lub "przytłoczony" :).
Polewa
- 150 g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki smietanki kremówki
- 1/4 szklanki likieru kawowego
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i rozpuszczamy cały czas mieszając, polewamy przestudzone ciasto.
wygląda... obłędnie!
ReplyDeleteMusi być faktycznie wilgotne, już na samym zdjęciu to widać! i do tego truskawki, mniaaaam! :-)
ReplyDeleteWitam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://smaczniprzyjaciele.wordpress.com/2014/03/09/liebster-blog-award/
ReplyDeletePozdrawiam
Gosia
Dziękuję, czuję się zaszczycona :)
DeletePiękny i bardzo apetycznie wygląda !
ReplyDeleteBardzo apetycznie wygląda :)
ReplyDeleteWygląda rewelacyjnie takie mocno czekoladowe ummm pychotka ;)
ReplyDeleteCzekoladooowe <3
ReplyDeleteJutro mam w planach upiec cos mega czeko, ale musi byc to ogromna blacha.
Twoje ciacho wyglada zabojczo <3
Zapraszam do mnie na avocadelle :D
http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/03/12/jak-zrobic-sobie-dobrze-i-nie-miec-wyrzutow-sumienia♥/
Ciasto jest najfantastyczniejsze:) cudowna konsystencja,delikatny i wyrafinowany smak. Mimo, że ciasta często mi nie wychodzą (coś się dzieje z nimi w ....piekarniku), z tym nie miałam żadnych problemów.
ReplyDeleteSuper! ... mnie też posmakowało, sama pochłonęłam połowę :)
DeleteSuper https://google.pl
ReplyDeleteu3s62q9h12 s2u39z2w37 q8g42g7d26 u6a58y1a93 t5f25u8k81 g9m93x9v78
ReplyDelete