Saturday, March 8, 2014

Ciasto Czekoladowe

Czekolada, czekolada .... i jeszcze raz czekolada :)
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i mięsiste ciasto, które nie przeraża trudnym wykonaniem. 
Wypatrzone już od dawna na Kwestii Smaku, w końcu doczekało się realizacji ...u mnie podane ze świeżymi truskawkami, ale i z lodami bym go podała.

Składniki:

  • 350 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki likieru kawowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego

Wykonanie:

Czekoladę, likier kawowy, kakao, masło , 1/2 szklanki cukru oraz 1/2 szklanki wody umieszczamy w misce, którą ustawiamy na rondlu z gotującą się wodą. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą razem. Odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka odddzielamy od białek, żółtka ucieramy na puszysty krem i łączymy z ostudzoną masą czekoladową. 
Białka ucieramy z octem winnym i pod koniec dodajemy pozostałe 1/2 szklanki cukru.
Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na końcu stopniowo ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
Piekarnik nagrzewamy do 160 C (320F). 
Foremkę (23-25 cm średnicy) natłuszczamy i obsypujemy cukrem lub mielonymi migdałami i napełniamy masą czekoladową. Pieczemy 1godzinę i 15 minut.

! Po tym czasie ciasto wyjęłam od razu z piekarnika - opadło oraz popękało, więc może lepiej piekarnik wyłaczyć parę minut wcześniej i zostawić ciasto w piekarniku dłużej żeby stopniowo się studziło ?

! Popękane ciasto odwróciłam "do góry nogami", dzięki czemu spód był ładny i gładki i mogłam bez problemu wylać polewę. A popękany wierzch został sprytnie ukryty ....lub "przytłoczony" :). 

Polewa
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki smietanki kremówki
  • 1/4 szklanki likieru kawowego
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i rozpuszczamy cały czas mieszając, polewamy przestudzone ciasto.


10 comments:

  1. Musi być faktycznie wilgotne, już na samym zdjęciu to widać! i do tego truskawki, mniaaaam! :-)

    ReplyDelete
  2. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://smaczniprzyjaciele.wordpress.com/2014/03/09/liebster-blog-award/
    Pozdrawiam
    Gosia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, czuję się zaszczycona :)

      Delete
  3. Wygląda rewelacyjnie takie mocno czekoladowe ummm pychotka ;)

    ReplyDelete
  4. Czekoladooowe <3
    Jutro mam w planach upiec cos mega czeko, ale musi byc to ogromna blacha.
    Twoje ciacho wyglada zabojczo <3

    Zapraszam do mnie na avocadelle :D
    http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/03/12/jak-zrobic-sobie-dobrze-i-nie-miec-wyrzutow-sumienia♥/

    ReplyDelete
  5. Ciasto jest najfantastyczniejsze:) cudowna konsystencja,delikatny i wyrafinowany smak. Mimo, że ciasta często mi nie wychodzą (coś się dzieje z nimi w ....piekarniku), z tym nie miałam żadnych problemów.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super! ... mnie też posmakowało, sama pochłonęłam połowę :)

      Delete