Wiosna powoli zaczyna wychodzić spod tych stosów śniegu i od razu żołądek domaga się czegoś lekkiego i świeżego. Sałata jest orzeźwiająca, lekko słodkawa i pożywna dzięki orzechom, które jeszcze dają fajny efekt chrupkości. Spałaszowałam ją z grillowaną piersią kurczaka i i przyznaję, że to dobrany duet.
Składniki:
- 6 szklanek rukoli
- 4 mandarynki
- 2 szklanki kiełek fasoli mung
- 2 garści migdałów (najlepiej płatków)
Sos
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki soku z mandarynek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Sałatę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Mandarynki podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do sałaty, dodać kiełki. Wszystko razem wymieszać.
Możemy teraz przygotować sos: wycisnąć sok z mandarynek i połączyć z oliwą. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ocet, doprawić solą i pieprzem.
Sałatę posypać migdałami (najleiej płatkami migdałowym, a jeżeli ich nie macie to należy pokroić na mniejsze kawałki) i polać sosem.
Smacznego!
Jestesmy pod wrazeniem od samego czytania,
ReplyDeletemysle ze sprobujemy to wyprobowac - M z T
Thanks for a great reaad
ReplyDelete