Wiosna powoli zaczyna wychodzić spod tych stosów śniegu i od razu żołądek domaga się czegoś lekkiego i świeżego. Sałata jest orzeźwiająca, lekko słodkawa i pożywna dzięki orzechom, które jeszcze dają fajny efekt chrupkości. Spałaszowałam ją z grillowaną piersią kurczaka i i przyznaję, że to dobrany duet.
Składniki:
- 6 szklanek rukoli
- 4 mandarynki
- 2 szklanki kiełek fasoli mung
- 2 garści migdałów (najlepiej płatków)
Sos
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki soku z mandarynek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Sałatę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Mandarynki podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do sałaty, dodać kiełki. Wszystko razem wymieszać.
Możemy teraz przygotować sos: wycisnąć sok z mandarynek i połączyć z oliwą. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ocet, doprawić solą i pieprzem.
Sałatę posypać migdałami (najleiej płatkami migdałowym, a jeżeli ich nie macie to należy pokroić na mniejsze kawałki) i polać sosem.
Smacznego!
Jestesmy pod wrazeniem od samego czytania,
ReplyDeletemysle ze sprobujemy to wyprobowac - M z T
Thanks for a great reaad
ReplyDeletezczcxc2524s
ReplyDeletegolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet