Tuesday, March 11, 2014

Sałata z Mandarynkami, Kiełkami i Migdałami

Wiosna powoli zaczyna wychodzić spod tych stosów śniegu i od razu żołądek domaga się czegoś lekkiego i świeżego. Sałata jest orzeźwiająca, lekko słodkawa i pożywna dzięki orzechom, które jeszcze dają fajny efekt chrupkości. Spałaszowałam ją z grillowaną piersią kurczaka i  i przyznaję, że to dobrany duet.

Składniki:
  • 6 szklanek rukoli
  • 4 mandarynki
  • 2 szklanki kiełek fasoli mung
  • 2 garści migdałów (najlepiej płatków)
Sos
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • 1/4 szklanki soku z mandarynek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Sałatę opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Mandarynki podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do sałaty, dodać kiełki. Wszystko razem wymieszać. 
Możemy teraz przygotować sos: wycisnąć sok z mandarynek i połączyć z oliwą. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ocet, doprawić solą i pieprzem.
Sałatę posypać migdałami (najleiej płatkami migdałowym, a jeżeli ich nie macie to należy pokroić na mniejsze kawałki) i polać sosem.
Smacznego!


Kiełki

2 comments:

  1. Jestesmy pod wrazeniem od samego czytania,
    mysle ze sprobujemy to wyprobowac - M z T

    ReplyDelete