Ja ubóstwiam kuchnię indyjską i zaczynam się powoli rozkręcać z indyjskimi smakami w mojej kuchni, także c.d.n. ... jeżeli ktoś zainteresowany :)
Źródło: Indian Simmer
Składniki:
Marynata
- 700 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 1/2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić imbir i czosnek w równych proporcjach na gładko)
- 1 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 szklanki jogurtu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sos Masala
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
- 1 łyżka sproszkowanej kolendry
- 1 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (zmielić!)
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki ghee (sklarowane masło lub oliwa)
- 1 łyżeczka soli
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Wykonanie:
Marynata: Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do miski przekładamy jogurt i mieszamy go z sokiem z cytryny i resztą przypraw marynaty. Wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.
Kurczaka następnie grillujemy na suchej patelni po obu stronach i odkładamy.
Sos Masala: Pomidory z puszki zblendować i odstawić. Przygotować przyprawy, zmielić lub utłuc w moździerzu jeżeli mamy nasiona.
W większym rondlu rozgrzać ghee lub oliwę, dodać pastę imbirowo-czosnkową i podgrzewać ok.2 minut aż zapach przeniknie w tłuszcz. Dodać sypkie przpyrawy: kolendrę, pieprz, garam masalę, koper włoski. Podsmażyć krótko i dodać pomidory z puszki, dusić wszystko ok. 10 minut - woda z pomidorów powinna znacznie odparować i sos będzie gęściejszy. Wówczas dodajemy kurczaka i śmietankę i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze wszystko przynajmniej 5 minut i wyłączamy gaz. Przed podaniem danie powinno "odpocząć" ok.10 minut, żeby aromaty się połączyły.
Najlepiej smakuje z chlebkiem naan lub ryżem.
Najlepiej smakuje z chlebkiem naan lub ryżem.
A ja nigdzie nie potrafię znaleźć przyprawy garam masala :(
ReplyDeletePoszukaj na aukcjach internetowych :)
ReplyDeletegaram masalę możesz zrobić również sama, ale potrzebujesz kilku indyjskich przypraw.Więc chyba rzeczywiście prościej znaleźć w sklepach internetowych.
ReplyDeleteSe ve increìble su guiso una verdadera delicia,abrazos.
ReplyDelete