Wednesday, March 5, 2014

Kurczak Tikka Masala

Powiem tak, na romantyczną kolację nie jest to najlepsze danie, imbir i czosnek są  bardzo intensywne. Jakby  nie było to smaki Indii, więc intensywnie musi być .... i jest ..... ku mojej uciesze :)
Ja ubóstwiam kuchnię indyjską i zaczynam się powoli rozkręcać z indyjskimi smakami w mojej kuchni, także c.d.n. ... jeżeli ktoś zainteresowany :)
Źródło: Indian Simmer

Składniki:

Marynata
  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 1/2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić imbir i czosnek w równych proporcjach na gładko)
  • 1 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Sos Masala
  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1 łyżka sproszkowanej kolendry
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (zmielić!)
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki ghee (sklarowane masło lub oliwa)
  • 1 łyżeczka soli
  • świeża kolendra (opcjonalnie)

Wykonanie:

Marynata: Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do miski przekładamy jogurt i mieszamy go z sokiem z cytryny i resztą przypraw marynaty. Wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.

Kurczaka następnie grillujemy na suchej patelni po obu stronach i odkładamy.

Sos Masala: Pomidory z puszki zblendować i odstawić. Przygotować przyprawy, zmielić lub utłuc w moździerzu jeżeli mamy nasiona. 
W większym rondlu rozgrzać ghee lub oliwę, dodać pastę imbirowo-czosnkową i podgrzewać ok.2 minut aż zapach przeniknie w tłuszcz. Dodać sypkie przpyrawy: kolendrę, pieprz, garam masalę, koper włoski. Podsmażyć krótko i dodać pomidory z puszki, dusić wszystko ok. 10 minut - woda z pomidorów powinna znacznie odparować i sos będzie gęściejszy. Wówczas dodajemy kurczaka i śmietankę i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze wszystko przynajmniej 5 minut i wyłączamy gaz. Przed podaniem danie powinno "odpocząć" ok.10 minut, żeby aromaty się połączyły.

Najlepiej smakuje z chlebkiem naan lub ryżem.





4 comments:

  1. A ja nigdzie nie potrafię znaleźć przyprawy garam masala :(

    ReplyDelete
  2. Poszukaj na aukcjach internetowych :)

    ReplyDelete
  3. garam masalę możesz zrobić również sama, ale potrzebujesz kilku indyjskich przypraw.Więc chyba rzeczywiście prościej znaleźć w sklepach internetowych.

    ReplyDelete
  4. Se ve increìble su guiso una verdadera delicia,abrazos.

    ReplyDelete