Zaintrygował mnie ten przepis w którymś z magazynów, zwłaszcza ta fasola, której jakoś nigdy nie jadłam w sałatkach .... i jakież było zaskoczenie, że to nawet jest JADALNE :) .... i DOBRE !
Ta sałatka może spokojnie służyć za lunch .... lub dodatek do grillowanego mięsa czy ryby.
W dodatku jest to wersja BEZGLUTENOWA .... więc zdrowo i kolorowo...
Ze szklanką świeżego soku z selera i ogórka miałam naprawdę zdrowy i lekki lunch.
Składniki:
- 5 łyżek pesto bazyliowego (gotowego ze słoika lub przepis podaję poniżej)
- 4 szklanki rukoli
- 1 duża puszka białej fasoli (800g)
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 150 g makaronu z brązowego ryżu
- 1/4 szklanki orzeszków pinii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
Pesto
- 4 łyżki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy na głądką masę, oliwę najlepiej dodać na końcu, kiedy twardsze składniki będą zmielone.
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić i przelać zimną wodą.
Ok. 5 łyżek pesto przekładamy do dużej miski, dolewamy ocet i energicznie łączymy razem. Dorzucamy odsączoną fasolę, makaron, parmezan i podprażone orzeszki pinii (część parmezanu i orzeszków można zostawić do posypania na wierzchu). Mieszamy wszystko ze sobą, aby pesto oblepiło makaron i składniki sałatki, na końcu dorzucamy umytą i osuszoną rukolę i doprawiamy solą. Mieszamy delikatnie.
Sałatkę najlepiej schłodzić przed podaniem.
dodaje Twój blog do ulubionych!
ReplyDeleteWygląda świetnie i zapewne nadaje się do lunchboxa na uczelnię ;)
ReplyDeletekobe
ReplyDeletekyrie 9
curry shoes