Zupa ma niezwykle intensywny smak kopru włoskiego i selera, dzięki czemu nie wymaga dużej ilości przypraw czy nawet soli. Mnie spasowało to połączenie, może i Wam posmakuje :)
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 3 małe łodygi selera naciowego
- 1 koper włoski
- 2 ząbki czosnku
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 marchewki
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 2 l wody
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy pokrojoną paprykę, koper włoski, seler i czosnek - podsmażamy na większym ogniu ok. 10 minut, a następnie zalewamy wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy całe marchewki i gotujemy 15 minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i wyłączamy gaz.
Kiedy zupa ostygnie, wyjmujemy marchewki, a całość miksujemy dokładnie. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy jogurt naturalny, a marchew kroimy w póltalarki.
No comments:
Post a Comment