Wednesday, August 21, 2013

Naleśniki Ryżowe z Serem w Sosie Jeżynowym

Naleśniki znowu na tapecie, tym razem w towarzystwie jeżyn .... kwaśno-słodki sos nadaje im głębokiego wyrazu i smaku. A nadzienie serowe ...dość treściwe, mocno waniliowe z kremową nutką mascarpone. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują.

Składniki (ok.10 naleśników):

  • 2 szklanki/300g mąki ryżowej 
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Z powyższych składników przygotować ciasto na naleśniki i smażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.

Nadzienie serowe
  • 600 g sera na sernik (3-krotnie zmielonego)
  • 200 g mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • laska wanilii
Ser na sernik zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii, a kiedy będzie już masa jednolita dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Nie miksujcie zbyt długo, im bardziej "zwarty" ser tym lepiej.

Sos jeżynowy
  • 200 g jeżyn
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
Podane składniki wrzucić do rondelka i doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5-10 minut aż sos zgęstnieje a cukier się rozpuści.
Naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zrolować i polać łyżką gorącego sosu. Można również posypać cukrem pudrem lub ozdobić owocami.

No comments:

Post a Comment