Tuesday, August 6, 2013

Kurczak Słodko-Kwaśny

Może nie jest zbyt wymyślne to danie, ale idealnie pasuje do upalnych dni - jest lekkie, delikatne w smaku i bardzo azjatyckie .... a mnie więcej do szczęścia nie trzeba :). I do tego banalnie proste, więc dziś leniuchowanie w kuchni. 

Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki ananasa z puszki
  • 1 szklanka pędów bambusa
  • 1 szklanka soku z ananasa (zachować z puszki odcedzając ananasa)
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 cm kawałek imbiru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • sos sojowy, sól

Kurczaka pokroić w paski, przyprawić solą i podsmażyć na oleju, gdy będzie już złocisty dodawać kolejno pokrojone w paski : marchew, paprykę, pędy bambusa, smażyć na dużym ogniu kilka minut, a na samym końcu dodać pokrojonego w kostkę ananasa. 
Przygotowujemy sos: sok z ananasa mieszamy z octem ryżowym, a z kawałka imbiru wyciskamy sok ( ok. 1 łyżeczka). Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody i dolewamy do mikstury z octem, wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy ok.5 minut, po czym wyłączamy gaz i przykrywamy pokrywką na kolejne 5-10 minut. Można doprawić sosem sojowym.

No comments:

Post a Comment