Thursday, June 21, 2012

Bazylia



Bazylia jest rośliną jednoroczną o korzennym, słodkawym i lekko pikantnym smaku. Uprawiana w donicach osiąga wysokość ok. 30-50 cm. Istnieje wiele odmian bazylii, a najbardziej popularne to Sweet, Genovese, Spicy Globe, Thai, Purple Ruffles - różnią się kolorem liści, wielkością no i oczywiście nutą smakową.

Bazylia przywędrowała ponad 4000 lat temu z Indii i jej popularność rozprzestrzeniła się na pozostałe kontynenty. W Polsce pojawiła się w XVI w., najprawdopodoniej sprowadziła ją królowa Bona z Włoch.

Uprawa 
Nasiona bazylii można siać od marca, kiedy roślinka osiągnie wysokość ok.15 cm należy ją przystrzyc, co pobudzi wzrost całej rośliny. Bazylię można przesadzać do gruntu lub doniczek od połowy maja. Trzeba wziąść pod uwagę, że roślinka powinna znajdować się w dobrze nasłonecznionym miejscu (minimum 6 godzin światła słonecznego). Ziemia powinna być żyzna i dobrze spulchniona. Musimy również pamiętać o częstym podlewaniu - najlepiej w południe.
Na przełomie lipca i sierpnia bazylia zakwita, wówczas należy oberwać roślinkę zostawiając kilka listków przy ziemi i uciąć łodygę - pozwoli to wyrosnąć nowym łodyżkom i listkom.

Z czym to się je?
W kuchni używamy suszone i świeże liście bazylii. Najpopularniejsza jest w daniach kuchni włoskiej jako składnik sosów pomidorowych, mięsnych oraz pesto.
Można ją również wykorzystać do zup (zwłaszcza pomidorowej), marynat mięsnych i różnego rodzaju mięs, ryb, sałat zielonych oraz sosów do sałatek, dań makaronowych i pizzy.
Jeśli chodzi o warzywa, świetnie współgra z brokułami, marchewką, kapustą, cukinią, karczochami i pomidorami.
Bazylię najlepiej rwać palcami (a nie kroić nożem) i dodawać pod sam koniec gotowania, dzięki czemu nie straci walorów smakowych.

Ciekawostki
  • Bazylia jest ceniona również w ziołolecznictwie, gdyż oddziaływuje na układ trawienny (łagodzi wzdęcia, kolki, niestrawność) oraz nerwowy   (w stanach depresji, niepokoju, zmęczenia oraz nadpobudliwości)
  • Postawiona na kuchennym parapecie odstrasza owady
  • Sok z bazylii zmieszany w takich samych proporcjach z miodem pomaga skutecznie na kaszel

Źródła:
Jerry Traunfeld The Herbal Kitchen: Cooking with Fragrance and Flavor, Tony Hill The Contemporary Encyclopedia of Herbs & Spices,



No comments:

Post a Comment