Wednesday, June 6, 2012

Ryba w Pistacjowo-Parmezanowej Panierce


No i w końcu udało mi się "upchnąć" moje ukochane pistacje do kuchni .... yeah.  W połączeniu z parmezanem dają fajny słonawy posmak.... i napewno dużo bardziej oryginalny zamiennik ryby w panierce z bułki tartej :)

Składniki (3 porcje):
  • 3 filety z ryby
  • 7 łyżek zmielonych pistacji
  • 5 łyżek parmezanu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

Wykonanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować pistacje - ja nie znalazłam gotowych zmielonych, więc należy obrać je z łupinek razem z tą miękką skorupką ( wówczas uzyskamy piękny zielony kolor zmielonych orzechów) i tak przygotowane można zmielić w blenderze. Pistacje mieszamy razem z parmezanem i odstawiamy.
Rybę delikatne solimy i pieprzymy (ponieważ pistacje są dość słone), panierujemy w mące i jajku, a na samym końcu w mieszance pistacjowo-parmezanowej. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy i smażymy rybki z obu stron na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony na niewielkim ogniu żeby w środku również były usmażone). Można podawać z surówką i ryżem.

5 comments:

  1. Kiedy mamy wpasc na obiadek - ciotka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuchnia otwarta od poniedziałku do piątku, a weekendami nawet jakiś desrek się znajdzie :)

      Delete
  2. Pytanie do fachowaca,
    mam pytanie czy z fasoli ktora jest w puszce, a dokladniej mam "Bushe's Baked Beans" lub "Dakota's Kidney Beans" uda mi sie zrobic chili dodajac podsmazona cebule i papryke.
    Co do miesa to mam mieso na hamburgery czy uda mi sie cos zrobic z tego, a dokladniej czy uda mi sie zrobic chili, oczywiscie mam tez pomidory i wszystkie inne przyprawy.
    Pyta leniwy - amator z gory dziekuje za pomoc !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj Leniwy Amatorze,

      Ja bym przygotowała chilli następująco: mięso podsmażyć na oliwie razem z ostrą papryczką (lub chilli w proszku - wydobędzie to fajny ostry posmak)oraz cebulką i lekko zrumienić,następnie dodać świeżą paprykę, pokrojone pomidory z puszki (lub świeże, ale te wymagają dłuższego duszenia)i wszystko razem poddusić aż do miękkości. A dopiero na samym końcu wrzucić fasolkę. Doprawić lekko solą i gotowe !

      P.S. Dziękuję za słowa uznania :)

      Delete
  3. Aneta,
    jestes BEZBBLLEEEEEDDNA - chili wyszlo wspaniale - Fred okresil to jednym slowem "delisis" - przeciez pierwszy raz w zyciu robilem chili i dzieki twojemu prostemu przepisowi wyszlo mi znakomicie mimo ze jak napisalem robilem go pierwszy raz.
    Lubie te twoje proste, a zarazem bardzo dobre i ciekawe przepisy - nie wspomne ze twoje rady naprawde pomagaja zrobic dobre i smakowite jedzenie.
    t

    ReplyDelete