Friday, July 13, 2012

Ananasowy Sorbet


Ten deserek miał być specjalnie dla mojego męża, który wprost uwielbia lokalny Italian Ice. Broń Boże nie mylić z lodami włoskimi !......a więc Italian Ice w wersji amerykańskiej to skruszony lód na puch z dodatkiem cukru i limonki lub innych owoców. Jest to niezwykle orzeźwiające....świetne na upały. Można to jeśc łyżeczką, pić przez rurkę ...jak kto woli. Tak czy inaczej, postanowiłam że zrobię niespodziankę dla mojego mężusia i zrobię mu homemade Italian Ice ....z ananaskiem :) Z efektu jestem zadowolona, chociaż najlepszy był tuż przed całkowitym zmrożeniem - konsystencja była idealna i nie czuć było kryształków lodowych. 

Składniki:
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 2 szklanki lodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy limonki

Wykonanie:

Lód skruszyć w blenderze i zmiksować razem ze świeżym ananasem dodając cukier oraz sok z limonki. Tak powstałą masę przełożyć do pojemniczka, a następnie włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Ja trzymałam jakieś 4-5h mieszając co każde 30 minut żeby nie zrobiły się grudki lodowe.
Smacznego !

3 comments:

  1. Ja cos podobnego robie dla Trzeborka i mowie mu ze to lody. Zdrowsza wersia (mniej cukru) lodow dla dzieciakow ;). Mezus napewno sie ucieszyl.

    ReplyDelete
  2. Bez lizusowstwa - fajnie sie to czyta i oglada,
    "uczen" z Morton Grove.

    ReplyDelete
  3. O fajny, ja robię gruszkowy.

    ReplyDelete