Friday, July 27, 2012

Soczewica z Papryką Piquillo


Soczewica jest chyba w czołówce wegetariańskich przepisów. Może też dlatego wyobrażałam sobie, że może nie być "najsmaczniejsza"...a tu całkiem miłe zaskoczenie. Pierwsze skojarzenie: toż to smakuje jak bób :) A bób uwielbiam .... więc nie muszę chyba już nic dodawać.

A co do papryk piquillo to jest to łagodna odmiana chilli rodem z Hiszpanii. Są to malutkie papryki, najczęściej pieczone i  sprzedawane w puszkach lub słoikach i  stanowią częsty składnik kuchni hiszpańskiej.

Składniki (4 porcje):
  • 1 1/2 szklanki soczewicy
  • 8 marynowanych papryk piquillo
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu sherry
  • 3 kopiate łyżki pietruszki
  • sól, pieprz

Soczewicę zalać wodą, wody ma być trochę więcej niż soczewicy. Posolić, dodać listek laurowy i zagotować - gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Soczewicę odłożyć i ostudzić w płynie w którym się gotowała.
W międzyczasie można przygotować sos vinaigrette: wlać na patelnię 2 łyżki oliwy i pokrojony w plasterki czosnek i lekko go zrumienić. Przelać wszystko do miseczki, dodać ocet sherry, szczyptę soli i pokrojone w paseczki papryki - wymieszać wszystko razem i odstawić.
Teraz możemy przecedzić soczewicę i przełożyć do miski. Dodać papryki wraz sosem, posiekaną pietruszkę .... i GOTOWE !

Danie należy podawać w temperaturze pokojowej - może to być osobne lunchowe danie podane na liściu sałaty zielonej z grzanką lub jako dodatek obiadowy do np.grillowanego kurczaka.

No comments:

Post a Comment