Monday, July 23, 2012

Rozmaryn


Rozmaryn to wieloletni krzew, niezwykle aromatyczny. A to dzięki dużej zawartości olejków eterycznych. Uprawiany w donicach osiąga wysokość ok.30 cm, ale na wybrzeżach śródziemnomorskich zdarzają się nawet kilkumetrowe odmiany. Popularne odmiany rozmarynu to Albiflorus, Tuscan Blue, Severn Sea, Lockwood de Forest. Najbardziej popularną odmianą w kulinarii jest Albiflorus.

Rozmaryn sięga swą historią czasów starożytnych, gdzie Rzymianie, Grecy i Egipcjanie używali go do poprawy pamięci i koncentracji oraz w obrzędkach religijnych jako składnik kadzideł. Do Europy Środkowej trafił dzięki legionom rzymskim w III w.n.e i ich licznym wyprawom wojennym.
Najwięksi producenci to kraje śródziemnomorskie, USA, Meksyk, Francja oraz Hiszpania.

Uprawa
Rozmaryn nie jest zbyt wymagającą rośliną, chociaż najlepiej rośnie na żyznym przepuszczalnym podłożu przy dużym dostępie do światła. Roślinę należy regularnie podlewać, ale lepiej rzadziej a obficie - toleruje lekko przesuszoną glebę.
W okresie letnim uprawiamy rozmaryn na zewnątrz, natomiast w zimie należy ustawić w chłodnym  pomieszczeniu (5-10 stopni C) aż do miesiąca kwietnia. Jest to tzw. zimozielony krzew, gdyż nie zrzuca liści w okresie zimy.

Z czym to się je?
Rozmaryn wykorzystywany jest zarówno świeży jak i suszony (przy czym suszony jest dużo łagodniejszy) - sztywne, podobne do igiełek liście mają bardzo charakterystyczny smak i aromat.
Romaryn idealnie dopełnia walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, grzybami.
Ponadto doskonale komponuje się z czosnkiem oraz takimi przyprawami jak majeranek i cząber. Aromatyczne właściwości rozmarynu powodują, że jest wykorzystywany do marynat octowych i olejowych lub po prostu wrzucany do oliwy dla nadania jej aromatu.

Ciekawostki
  • "ros maris" po łacińsku oznacza powiew morza
  • oprócz ulepszania smaku ułatwia trawienie tłustych potraw
  • dla celów kosmetycznych rozmaryn jest składnikiem płynów do kapieli ujędrniających, kojących system nerwowy oraz poprawiających krążenie krwi




Źródła:www.artkulinaria.pl, www.e-kobiety.pl , www.moj-ogrodnik.pl, www.przyprawy.pl

7 comments:

  1. To jest moje odkrycie ostatniego roku, wcześniej rzadko go jadłam a teraz dodaję prawie do wszystkiego :)

    ReplyDelete
  2. dzis dodalem rozmaryn do schabu. sporo! zobaczymy co wyjdzie. plus zielony pieprz. napisze jak smakowalo :)
    pozdrawiam
    A.

    ReplyDelete
  3. a dzis dodalem rozmaryn swiezy! napisze co sie dzieje, ale schabik jest w piekarniku wlasnie i pachnie niesamowicie!

    a ostatni experyment wyszedl super - rodzina zjadla wszystko w tempie niesamowitym!

    pozdrawiam

    A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rozmaryn do mięsa super sprawa .... napewno bylo pychotka :)

      Delete
  4. po "łacińsku"?!!!

    ReplyDelete
  5. no właśnie! po łacinie, a nie łacińsku!!!

    ReplyDelete
  6. Przyznam,że Wasze komentarze dały mi do myślenia, co mi do głowy kompletnie nie przyszlo przy pisaniu posta. Więc zabrałam się niezwłocznie do sprawdzenia moich rozterek językowych i znalazłam dowód obronny, wyrażenie jest rzadziej używane ale jednak poprawne..... wszelkich niedowiarków odsyłam na poniższą stronę, i chyba nikt mi nie zarzuci, że żródło jest wątpliwe ;)
    Pozdrawiam
    http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=5915

    ReplyDelete