Monday, January 28, 2013

Gulasz Wołowy z Soczewicą, Marchewką i Czerwonymi Ziemniakami

Danie z serii jednogarnkowych .... mięso, soczewica i mnóstwo warzyw sprawiają, że jest ono bardzo pożywne i sycące. Słodkawo-pikantny smak to zasługa czerwonej pasty curry, gorczcycy i soczewicy.
Kilkaset lat temu soczewica uchodziła za pożywienie biedoty, a dziś coraz częściej dostrzega się jej wartości odżywcze i zaczyna gościć na naszych stołach. A w szczególności na stołach wegetarian, gdyż zawiera dużo białka, a również kwas foliowy, żelazo, wapń.
 
Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka gorczcycy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso
  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400 g małych marcheweczek (baby carrots)
  • 1 cebula
  • 6 średnich czerwonych ziemniaków
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
 
Wykonanie:
 
Mięso pokroić w grubszą kostkę, oprószyć gorczycą, gałką muszkatołową i solą zmiekszającą - odstawić na kilka godzin. Następnie obsmażyć na oleju na dużym ogniu. Przełożyć do garnka, zalać ok. 3 szklankami wody i dusić 1-1 1/2 h pod przykryciem. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso dać łyżkę pasty curry, podsmażyć i przełożyć do mięsa. Po upływie podanego czasu mięso powinno być już bardziej miękkie i wtedy możemy dołożyć soczewicę, dusić kolejne 1/2 h. W tym czasie pokroić warzywa na mniejsze dowolne kawałki (seler w kostkę, marchewki na pół, ziemniaki w ćwiartki (nie obierać), cebulę w paski) - wymieszać je razem i również podsmażyć na łyżce oleju na patelni i po 1/2 h dodać do gulaszu. Należy kontrolować ilość wody w gulaszu, gdyż soczewica wchłania sporo wody, i dolać jeżeli potrzeba. Gulasz gotować jeszcze 20-30 minut aż warzywa będą miękkie, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki.

 

No comments:

Post a Comment