Sunday, January 6, 2013

Zupa z Suszonych Pomidorów z Krakersami Pecorino

Witajcie w Nowym Roku !!! Te ostatnie dni roku zawsze są zabiegane i pełne świątecznych przygotowań ....  święta już za nami, ale mam nadzieję, że optymizm i pozytywna aura świąt będzie trwać cały rok .... czego życzę Wam i sobie :)
Dołączam przepis na tą rozgrzewającą zupę w towarzystwie słono-pikantnych krakersów ... musimy się rozgrzewać w te chłodne zimowe dni.
Przepis na krakersy pochodzi z książki Giady de Laurentis "Giada's Kitchen". Są bardzo kruche, słone od sera i pikantne dzięki pieprzowi cayenne .... co osobiście w nich lubię :) Ich kształt można spokojnie nazwać "artystycznym nieładem", ale współgra to fajnie z kremową "uporządkowaną" zupą :).

Zupa z Suszonych Pomidorów:
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie  (240 g)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 1/2 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Odsączyć pomidory z zalewy i pokroić w paski - oliwę zachować. Na łyżce oliwy ze słoika podsmażyć pomidory ok. 5 minut, seler i pod koniec dodać ząbek czosnku. Zalać wszystko 1,5 l wody, dodać bazylię i gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować w blenderze i podawać z "kleksem" śmietany i krakersami. 


Krakersy Pecorino (ok. 12-15 sztuk):
  • 1 szklanka sera Pecorino Romano (drobno startego)
  • 1 szklanka mąki
  • 150 g masła
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne i czarnego grubo mielonego
  • sól
Ser połączyć z przyprawami i połączyć z miękkim masłem, a na samym końcu dodawać partiami mąkę. Masa będzie krucha i łatwo będzie się sypać. Łyżką lub rękami formować nieduże kulki, które następnie spłaszczać już na gotowej brytfance. Piec w temperaturze 350 stopni ok. 15 minut.
Krakersy po wyjęciu z piekarnika stwardnieją , także nie przejmujcie się jak będą miękkie.

No comments:

Post a Comment