Thursday, January 24, 2013

Pieczone Brokuły z Pikantną Posypką

 
Inna wersja tradycyjnej bułki tartej  .... tym razem z dodatkiem pepperoni, japońskiej bułki tartej i czosnku. Naprawdę jest dobra w smaku sama w sobie. Zaciekawiona tym przepisem, który wypatrzyłam w grudniowym wydaniu magazynu "Food & Wine", wypróbowałam czym prędzej... Lekkie, ale wyraziste w smaku danie - musztarda i pepperoni nadają mu pikanterii. Nadaje się zarówno na przekąskę jak i na dodatek do obiadu.
 
Składniki:
  • 600 g brokułów
  • 50 g pepperoni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bułki tartej panko
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • szczypta soli
 
Wykonanie:
 
Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Brokuły umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na mniejsze kawałki tak, żeby były one łatwe do jedzenia rękami. Tak przygotowane brokuły obtaczamy w oliwie (zachowując 2 łyżki na później) ze szczyptą soli i układamy na blaszce wyłozonej folią jeden obok drugiego. Pieczemy ok. 15 minut, przewracając w połowie czasu, kiedy jedna strona będzie już zrumieniona. W międzyczasie możemy przygotować bułkę tartą, czyli wrzucamy pepperoni i czosnek do blendera i włączamy funkcję siekania. Na końcu dosypujemy panko i miksujemy dosłownie kilka sekund do połączenia składników. Zachowaną oliwę wlewamy na patelnię, podgrzewamy i wsypujemy naszą miksturę z blendera - podsmażamy ok.5 minut, aż bułka będzie chrupka i złocista. Odstawiamy.
Upieczone brokuły jedną stroną maczamy w musztardzie, a następnie w przygotowanej mieszance z bułki. I tak wszystkie porcje brokuła. Smacznego!
 

1 comment:

  1. ciekawe, wypróbuję ;)
    i dziękuję za miły komentarz
    pozdrawiam

    ReplyDelete