Saturday, February 22, 2014

Kostka Drobiowa do Zup


Jakiś czas temu wypatrzyłam ten świetny przepis na kostki u bistro mamy i w końcu wczoraj udało mi się je zrobić. Jestem nimi oczarowana ... a ten aromat w kuchni  ...hmmm. 
Pozostaje mi tylko wypróbować je w zupach i sosach, ale jestem pewna że sprawdzą się znakomicie, więc czem prędzej podaję przepis dalej :). Po co się faszerować sztucznymi konserwantami, skoro możemy mieć zdrowy odpowiednik ?

Składniki:
  • 300 g mięsa z nóżek kurczaka ( ok. 6 nóżek)
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 szklanki soli ( u mie himalajska różowa)
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100 ml wody

Wykonanie:

Mięso należy dokładnie umyć i poobcinać ze skórek i ścięgien , jest to żmudna i czasochłonna praca. Ja użyłam nóżek, ale następnym razem zastosuję udka - więcej mięsa niż kości. Rozdrobnić mięso w blenderze.
Warzywa starannie umyć i obrać - ja starłam wszystkie przy użyciu odpowiedniej przystawki w blenderze, można również pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarc. Mięso, warzywa i posiekane zioła przełożyć do garnka, wsypać sól, dolać wino i wodę (wodę można ominąć lub zmniejszyć). Gotować 30 min. na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowane mięso i warzywa przekładamy ponownie do blendera i miksujemy dokładnie. Przekładamy do słoika i przechowywujemy w lodówce (po ostudzeniu) lub przekładamy do foremek na lód i wkładamy do zamrażarki (!!! u mnie po 20h w zamrażarce nadal nie zamarzły,więc czekam) ......no i się nie doczekałam, nie zamarzły :(

Stosowanie: 1-2 łyżeczki na 500 ml zupy








3 comments:

  1. przyznam, używam gotowych kupnych kostek rosołowych. z wygody? z lenistwa? z braku czasu? pewnie tak. chociaż czasem jestem ich przeciwniczką, to tak jest szybciej.
    mimo wszystko brawo za tę kostkę, może jak znajdę w życiu odpowiednią chwilę wytchnienia, również taką sama zrobię.

    ReplyDelete