Sunday, February 23, 2014

Rosół

Wczoraj kostki drobiowe, dziś rosół - zdecydowanie kurczakowy weekend :)
Gotowanie rosołu to swojego rodzaju sztuka .... czas i odpowiednie przyprawy zdziałają cuda w miseczce tej rozgrzewającej zupy ..... a mogą i zniweczyć całą pracę. Niby to taka prosta zupa, a ja zawsze miałam z tym problem .....za każdym razem coś było nie tak. W końcu wypracowałam metodę dla siebie. A dużo ciekawych rzeczy na temat gotowania rosołu dowiedziałam się o TUTAJ.

Jeśli jestescie szczęśliwymi posiadaczami wolnowara (slowcooker) to spróbujcie rosół właśnie w tym garnku....jest pyszny! Przejrzysty i aromatyczny ...jedynym minusem jest ograniczona pojemność garnka.


Ten post postanowiłam udokumentować do własnych celów, żeby nie eksperymentować za każdym razem gotowania rosołu. A może i ktoś skorzysta z mojego przepisu :) A zalet wolnowara jest conajmniej kilka, a najważniejsze że włączamy gar do prądu, nastawiamy czas i tryb ..... i wychodzimy ..... a o szumowaniu też możecie zapomnieć :).

Składniki:
  • cały kurczak (1,5-2 kg)
  • 8 szklanek wody (oczywiście filtrowanej)
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Nastawiamy wolnowar na 5,5h na niski tryb gotowania, wkładamy wyżej wyszczególnione składniki i zostawiamy na 3 h......

.....po 3h dodajemy:

  • 2 łyżki soli
  • 3 marchewki (ze skórką)
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 selera (korzeń)
  • 1/2 pora
  • 1 cebulę (przypiekamy nad palnikiem aby skórka się opaliła)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek pietruszki i kolendry
  • 1/2 łyżeczki lubczyku

...i dolewamy 1-2 szklanki wody ! Gotujemy kolejne 2,5h.
Po tym czasie i mięso i rosół są gotowe. Ale czas możecie zmieniać wg własnych upodobań czy warunków.

10 comments:

  1. Musi być pyszny :) Ja wolnowara nie posiadam, ale taki z garnka też bardzo dobry wychodzi :)

    ReplyDelete
  2. Ja własnie dziś dostałam swój wolnowar i zamierzam rozpocząć od rosołku właśnie.

    ReplyDelete
  3. nastawię na całą noc, zobaczymy jaki wyjdzie!!

    ReplyDelete
  4. Zrobiłem już raz wg tego przepisu i dzisiaj robię znowu. A pewnie w krótce kolejny raz. :-D dzięki za przepis.

    ReplyDelete
  5. Zrobiłem już raz wg tego przepisu i dzisiaj robię znowu. A pewnie w krótce kolejny raz. :-D dzięki za przepis.

    ReplyDelete
  6. Zrobiłem już raz wg tego przepisu i dzisiaj robię znowu. A pewnie w krótce kolejny raz. :-D dzięki za przepis.

    ReplyDelete
  7. Mam pytanie dlaczego cebula i marchewka nioeobierane? Rozumiem że na to pozytywny wpływ na smak?

    ReplyDelete