Tuesday, June 26, 2012

Koperkowy Colesław


Pachnąca koperkiem aż do znudzenia lekka sałatka ..... można serwować ją jako dodatek obiadowy do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.... Na imprezie grillowej też znajdzie swoje miejsce. Polecam, bo wykonanie jest banalnie proste.

Składniki (6-8 porcji):
  • 200 g kapusty czerwonej
  • 700 g kapusty białej
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki koperku
  • pieprz

Wykonanie:

Obie kapusty poszatkować, posolić i odstawić na 30 minut aż zmięknie. W tym czasie można przygotować sos: wrzucić koperek do blendera (tudzież drobno posiekać nożem) i kiedy będzie gotowy wlać pozostałe składniki, czyli śmietankę i zwykłą śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier oraz pieprz. Odstawić. Kapustę delikatnie przepłukać (jeżeli będzie zbyt słona) i osuszyć z nadmiaru płynu. Wrzucić do miski i zalać sosem - wymieszać dokładnie wszystko.

1 comment: