Wednesday, July 4, 2012

Spaghetti z Boczkiem i Szałwią


Szybka i łatwa do przygotowania potrawa, a przy tym ciekawa w smaku. A to głównie dzięki szałwi, która wnosi specyficzne walory smakowe.

Składniki (3-4 porcje):
  • 300 g młodego szpinaku
  • 7 plastrów boczku
  • 1 cebula
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kury
  • 3 łyżki świeżej szałwi + 1 łyżeczka suszonej
  • 3 łyżki parmezanu + łyżka do dekoracji
  • 300 g spaghetti

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię - smażyć kilka minut żeby się trochę wytopił i był bardziej chrupki. Do lekko podsmażonego boczku dorzucić posiekaną cebulę i kolejno dusić ok. 4 minut. Wlać bulion z kury i posiekaną szałwię i zagotować wszystko, po czym dodać umyty szpinak (ja nie kroiłam go, tylko użyłam młodego szpinaku, którego liście są mniejsze  i bardziej sprężyste). Wszystko gotować dosłownie 2-3 minuty, bo tyle wymaga szpinak żeby był gotowy. Sos jest dość rzadki, więc na samym końcu dodaję 3 łyżki parmezanu, dzięki czemu konsystencja i smak są dużo lepsze. Doprawić delikatnie solą i mocniej pieprzem.

2 comments:

  1. Bardzo lubię szałwię. Fajny pomysł na smaczną pastę;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    ReplyDelete
  2. Wygląda smakowicie. Szpinak uwielbiam. Makaron także - w każdej postaci...Na pewno wypróbuję przepisik...
    Pozdrawiam
    "Klub pod chochelką"

    ReplyDelete