Thursday, January 31, 2013

Łosoś w Sosie Wasabi

Kremowy seledynowy sos .... wygląda całkiem niewinnie, ale potrafi zakręcić w nosie !!!  Można by powiedzieć, że to odpowiednik naszego rodzimego sosu chrzanowego .... tylko zdecydowanie bardziej ostry. Ostre wasabi i delikatne mięso łososia to dobrane połączenie .... a śmietanka niweluje ostry smak wasabi, więc nie zrażajcie się, tylko poprostu spróbujcie. A gwarantuję wam, że nie będziecie żałować :)

Składniki:
  • 2 filety łososia
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki wasabi
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • mały korzeń imbiru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Łososia delikatnie przyprawić solą i natrzeć świeżym imbirem z obu stron, włożyć go na rozgrzaną patelnię i zgrillować.
W międzyczasie przygotowujemy sos wasabi : masło rozgrzewamy w rondelku  i gdy się roztopi dodajmy wasabi, chwilę podsmażając. Mieszać nieustannie i po chwili wlewać stopniowo śmietankę, roztrzepując wasabi z płynem aż do połączenia. Trzymać na ogniu, aż do zagotowania i zgęstnienia sosu. Wówczas mozemy zdjąć z ognia i polać nim gotowego łososia.

4 comments:

  1. Ciekawy pomysł na sos - podoba mi się.

    ReplyDelete
  2. smak jest również ciekawy ... tak więc zachęcam do spróbowania :)

    ReplyDelete
  3. uwielbiam wasabi...mysle wiec ze to wspaniale polaczenie!

    ReplyDelete